RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

​Росії вірити не можна: військовий експерт про зрив перемир'я на Донбасі

Олександр Мусієнко вважає, що Зеленському варто роз'яснити ситуацію щодо Донбасу

Олександр Мусієнко вважає, що Зеленському варто роз'яснити ситуацію щодо Донбасу Бойовик псевдореспубліки Фото: Getty images

Загострення на Донбасі відбувається на фоні ультиматумів таких собі діячів невизнаної "республіки" як Пушилін, що наважується кидати виклик і каже про те, що він рознесе українські позиції. Таку думку висловив у прямому ефірі Апостроф Live керівник Центру військово-правових досліджень ОЛЕКСАНДР МУСІЄНКО, коментуючи зірване бойовиками перемир'я.

Про порушення перемир'я

"Тут варто би застерегти Пушиліна, що був ще такий Захарченко, він казав, що ми до Львова дійдемо і до Києва. Та не вийшло у нього, його доля закінчилася в ресторані в Донецьку, а не десь тут, і ми знаємо як. Тому це все відбувається, і звичайно ми можемо керуватися фактами, оцінюючи все в комплексі. Перемир’я зривається, тобто тиші немає – те, про що домовлялися. А до цього додайте, наприклад, безпілотники, які фіксуються над українськими позиціями, які теж заборонені цією рамковою угодою щодо перемир’я", – зазначив Мусієнко.

Людських втрат не було, а тому й про порушення перемир’я шляхом використання заборонених угодою БПЛА не говорили. На думку військового експерта, відсутність загиблих до 6 вересня заспокоювала населення.

"Насправді треба визнати, що інтенсивність вогню зменшилася - цього ніхто не заперечує. Але разом з тим, не можна сказати, що була стовідсоткова тиша. Ну і плюс до цього можна додати сьогоднішню ранкову заяву від Міністра закордонних справ, пана Кулеби, яку я в принципі вважаю офіційною, бо все ж таки це офіційна посадова особа - про те, що він вимагає негайних консультацій з міністром закордонних справ РФ Лавровим з приводу зриву перемир’я, порушення угоди про припинення вогню. Тому, виходячи з цього в комплексі, дійсно можна сказати, що угоди зриваються. З самого початку ті, хто вітав ту угоду, і її противники застерігали про одне: вона надзвичайно хитка. Хтось казав, що Росії вірити не можна, і я згоден з цим", – зазначив експерт.

Про домовленості з Росією

Коли у липні в Берліні зустрічалася Нормандська четвірка, вони про щось домовлялися. Суспільству відомо, що сторони домовилися про перемир’я. Однак не треба забувати, що, вочевидь, Росія вимагала чогось в обмін на це.

"Гарантія припинення вогню залежить від певних речей, які, можливо, держава Україна вже взяла на себе як зобов’язання. Але тут є інше питання. По-перше, відсутня нормальна комунікація всередині держави – з партіями, з політиками, з громадськістю – щодо того, які це можуть бути поступки з українського боку, на які компроміси готові піти, на які ні. Другий момент: у зв’язку з тим, що відсутня ця комунікація, немає можливості ухвалити певні рішення, які ви можете пообіцяти назовні, але, враховуючи, що внутрішньо немає підтримки в парламенті і суспільстві, ви їх не можете реалізувати", – наголосив Мусієнко.

Про пожежі на Луганщині

Свідомий підпал лісів на Луганщині може бути провокацією з боку бойовиків. Це вже не перші пожежі, які відбуваються на Луганщині.

"Минулого разу там навіть президент з’являвся разом з міністром внутрішніх справ. Вони створювали штаб, і йшлося про те, що фактично не було згоди тимчасової окупаційної адміністрації на Луганщині про взаємодопомогу. Вони не давали навіть гарантій припинення вогню у цей період. Навіть для ліквідації гуманітарної катастрофи", – підкреслив Олександр Мусієнко.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити