RU  UA  EN

Пʼятниця, 13 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

«Наші за добу просуваються на 100-200 метрів на фронті, а ЗСУ в РФ за добу пройшли 15 км… Чому???!!!» «Курська» істерика Z-блогерів

Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

З ранку 6 серпня в Курській області Росії зав'язалися бої між російською армією та ЗСУ. Про це повідомляли місцеві жителі у телеграм-каналах та соцмережах. На той момент ні тамтешня влада, ні міноборони Росії це не коментували. Але основним джерелом інформації про війну для росіян є не зведення міноборони, а повідомлення z-блогерів у численних телеграм-каналах. І ці "військори" якраз першими і стали писати, що на територію Курської області проникли регулярні підрозділи ЗСУ, взяли в полон прикордонників-строковиків, а міноборони РФ чомусь про це мовчить. Міноборони РФ прийшло до тями лише надвечір і близько 17 години по Москві підтвердило інформацію "воєнкорів". Воно визнало, що до Курської області проникла "українська ДРГ". Після цього "військори", не соромлячись у висловлюваннях, стали у своїх постах звинувачувати міністерство оборони РФ у брехні та розгильдяйстві. Дісталося від них і кадировцям. За тим, як висвітлювали події на Курщині провоєнні російські телеграм-канали, простежив "Апостроф".

Що повідомляло міноборони РФ

Після того, як стало неможливо приховувати інформацію про бойові дії в Курській області, міноборони РФ повідомило у своєму телеграм-каналі таке: "У рейді бере участь 300 українських військових зі складу 22-ї механізованої бригади ЗСУ за підтримки 11 танків та понад 20 бойових броньованих машин".

А далі військове відомство агресора пафосно заявило: "Вогнем артилерії, ударами армійської авіації та застосуванням ударних БпЛА противнику було завдано вогневої поразки. Зазнавши втрат, українська ДРГ відступила на свою територію, частина бойовиків спробувала закріпитися безпосередньо на російській території, яка прилягає до державного кордону, де була блокована підрозідлами російської армії. Зазнавши значних втрат, залишки диверсійної групи відступили на територію України, де по них продовжують завдавати вогневих ударів".

Пізніше МО РФ цей допис відредагувало, написавши набагато скромніше: "Вогнем артилерії, ударами армійської авіації та застосуванням ударних БпЛА противнику завдається вогневого ураження".

Що пишуть z-блогери

А ось так звані «військори» висвітлюють події в Курській області докладніше і при цьому емоцій з приводу того, що сталося, не приховують.

Як повідомив у ніч на 7 серпня близький до міноборони РФ телеграм-канал "Рибар", підрозділи ЗСУ зайняли села Миколаєво-Дар'їно, Свердликово та Дар'їно у Суджанському районі Курської області. Також "Рибар" стверджував, що українські війська намагалися взяти під свій контроль трасу Рильськ - Суджа. Також, за даними "Рибаря", українські військові просунулися до західного передмістя Суджі — Гончарівки (за вісім кілометрів від кордону), де, за непідтвердженими даними, точаться бої. Крім того, бої точаться у прикордонному хуторі Олешня.

Z-канал "Два майори" заявив, що "ЗСУ продовжують просування до Суджі, місто фактично евакуйовано".

Автор каналу "Равреба пише" більш радикальний і прямо звинувачує міноборони РФ в тому, що сталося: "Загальновійськова операція ЗСУ в Курській області — еталонний приклад тотального розпи...ства в чистому, екстрагованому вигляді".

"Всім пох…й в МО РФ на голий кордон. Новому міністру оборони зручніше вести калькуляцію, скільки спіонерували папередники, ніж штурхати генералів, які щось роблять тільки, коли їх нагинають батогом і сокирою", - продовжив "Равреба".

Телеграм-канал "Старше Едди" не згоден з міністерством оборони РФ і прямо заявляє своїм підписникам: "У Курській області не теракт, не захід ДРГ і, швидше за все, навіть не провокація. У Курській області вторгнення військових частин та з'єднань іноземної держави на територію Росії. Принаймні з дивана я бачу так".

Водночас автор z-каналу "Непечатний фронт" вірить у силу ЗСУ і критикує керівництво армією агресора: "Які будуть висновки? А в першу чергу не треба займатися шапкозакидництвом і списувати хо***в раніше часу. Ворог сильний, має резерви і намагається вирвати ініціативу І так, ЗСУ, що накачуються за рахунок перманентної мобілізації та постійних поставок зброї здатні на більше, ніж нинішнє вторгнення в Курську область. І поки наші сили скуті в Запорізькій, Херсонській, Харківській областях, ДНР та ЛНР, противник розширює театр воєнних дій".

Такої ж думки дотримується і Z-телеграм-канал "Записки Vетерана": "Рахувати зараз втрати противника і браво заявляти про те, що він зазнає величезних втрат вважаю недоречним. Результат баталій завжди вимірюється контролем території та присутністю на ній солдата. Наразі противник вже контролює 11 населених пунктів Суджанського району Курської області".

Цікаво, що телеграм канал Alex Parker Returns безпосередньо звинувачує в тому, що трапилося керівництво Росії та особисто Путіна, при цьому називаючи його Дідом: "Мало хто на початку СВО міг уявити, то через 2 роки х***и зайдуть у Курську область, захоплять у полон строковиків і продовжать просуватися вглиб до Курської АЕС. Але, на жаль, це реальність. Діди душать Росію.

А ось колаборант та z-блогер Юрій Подоляка, який раніше весь час бравурно повідомляв про перемоги російської армії, почав панікувати. "На жаль, порадувати поки що нічим не можу, - пише він у своєму телеграм-каналі. - Найнебезпечніша на сьогодні ситуація саме тут у районі на північ від Суджі. ЗСУ накопичують сили, і очевидно завтра спробують увійти до міста. Бої будуть жорстокі. Навіть якщо противнику не вдасться прорватися (а гарантії зараз ніхто не дасть), то артилерійські обстріли та атаки дронів будуть. І у великій кількості. А тому я ще раз закликаю людей, які мешкають у цьому районі, до розсудливості. І хто має ще таку можливість - краще залишити прикордонну смугу. Швидко це точно не закінчиться”.

Цирк Кадирова

Особливу увагу приділяють підрозділи кадировців "Ахмат", які рапортували до Кремля, що надійно захищають кордон з Україною. Їх прямо звинувачують у тому, що вони, прикрившись строковиками, залишили поле бою.

"Якось недавно змусили вибачатися якогось воєнкора за те, що він сказав, що "Ахмат" стоїть за спинами строковиків. Ось зараз у Курську в полон до х****ів потрапляють строковики. "Ахмат" не хоче ні перед ким вибачитися?" - пише телеграм-канал "Ми росіяни - нам пох".

"Цирк Ахмат небоєздатний", - констатував Alex Parker Returns.

"За весь день зведення бойових дій я не зустрів згадок про "Тік-Ток війська". Тиждень тому "Ахмат" у Суджі виконував лезгинку, стріляючи в повітря. Де зараз ці люди, особисто мені не відомо", - написав «воєнкор» Котенок.

Ну, а завершити огляд z-пабліків варто риторичним запитанням автора телеграм-каналу "Чорний полковник" В. Алксніс: "Не можу зрозуміти, чому наші війська в зоні СВО в середньому на добу просуваються на 100-200 метрів і штурмують населені пункти по кілька тижнів, а то й місяців, а ЗСУ на Курському фронті за добу проходять 15 км та захоплюють 10 населених пунктів?".

Читайте також

Новини партнерів