RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Політали над кладовищами: яскраве відео "загробного" Києва з висоти

"Апостроф" зняв три столичних некрополя з висоти

"Апостроф" зняв три столичних некрополя з висоти Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

До визначних пам'яток Києва належать його кладовища. Усього в столиці та околицях налічується близько 30 діючих місць поховання. Кореспондент "Апострофа" Олександр Гончаров побував на трьох з них – Байковому, Берковецькому і Лук'янівському – і зняв їх з висоти пташиного польоту.

Байкове кладовище – одне з найстаріших у місті, було відкрито в 1831 році. Склепи на території кладовища належать до пам'яток архітектури, їх проектували найкращі київські архітектори, зокрема Владислав Городецький і Володимир Ніколаєв. На Байковому цвинтарі поховані видатні діячі, серед яких Михайло Грушевський, В'ячеслав Чорновіл, Леся Українка, Остап Вишня, Василь Стус, Олена Пчілка, Леонід Биков, Марія Заньковецька, Богдан Ступка, Микола Лисенко, Микола Амосов, Євген Патон, Валерій Лобановський, Олег Антонов. З 1975 року за кладовищем діє крематорій.

Берковецьке кладовище – найбільший київський некрополь, займає площу 152 га. Кладовище було створено в 1957 році. Його територія обладнана ритуальним залом, колумбарною стіною і колумбарним плато для родинного поховання. У 1986 році було припинено масове використання некрополя, виняток становлять підховання в могили родичів і окремі поховання, зокрема ветеранів Другої світової війни, ветеранів-афганців, а також відомих городян. Крім того, з 2014 року окрема ділянка виділена для загиблих учасників АТО.

Відео інших цікавих місць Києва з висоти пташиного польоту дивіться тут

Лук'янівське кладовище – одне з найдавніших в Києві, офіційно рішення про його створення було ухвалено у 1878 році. Цвинтар має статус державного історико-меморіального заповідника, більше двох тисяч могил і надгробків включені в список пам'яток Києва, 277 могил і надгробків мають статус пам'яток історії та мистецтва України. На цьому кладовищі поховано останки представників майже всіх стародавніх українських старшинських родів: Полуботків, Леонтовичів, Самойловичів. Також тут знаходиться братська могила загиблих у бою під Крутами і закатованих НКВС жителів Києва.