RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Боксер в третій раз: як Кличко знову бере Київ

Мер-боксер розраховує перемогти в третій раз

Мер-боксер розраховує перемогти в третій раз Фото: unian

Місцеві вибори, які пройдуть восени цього року по всій Україні, обіцяють видатися вельми гарячими. У центрі уваги опиниться Київ, за контроль над фінансовими ресурсами якого очікується надзвичайно жорстка боротьба. Втім, команда Зеленського, схоже, втратила можливість отримати монопольну владу в столиці. На яких умовах "слуги" ділитимуть владу з Віталієм Кличком, читайте в матеріалі "Апострофа".

"Договорняк" з Єрмаком

Мер Києва Віталій Кличко, котрий успішно "пересидів" президента Петра Порошенка, судячи з усього, розраховує не тільки зберегти свою владу при Зеленському, а й спробувати вже через 4 роки з крісла столичного градоначальника "катапультуватися" в президентське крісло. Як розповіли "Апострофу" інформовані джерела в мерії, у Кличка вже було кілька зустрічей з цього приводу. "До нього неодноразово приходили "топи", які прямо говорили, що він - Кличко - єдиний, хто залишився зі старих політиків. Тому мер Києва роздумує над новими горизонтами", - розповів нам співрозмовник.

Райдужні перспективи Кличка пов'язані з тим, що йому вдалося не тільки утриматися в кріслі, незважаючи на марні спроби його збити з боку нардепів з "Слуги народу", що представляють оточення олігарха Ігоря Коломойського, а й домовитися з новоспеченим главою Офісу президента Андрієм Єрмаком. В результаті, наприкінці 2019 року кампанія зі звільнення Віталія Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації призупинилася, канув в Лету проект рішення про проведення дострокових виборів в Києві, а екс-гендиректора телеканалу "1+1" Олександра Ткаченка, який повинен був очолити КМДА, в кулуарах Верховної Ради називають не інакше, як "збитим льотчиком".

"Ідею з просуванням Ткаченка полишили ще в листопаді, коли стало зрозуміло, що кандидатура Ткаченка "не злетить": вся соціологія була проти нього. Указ про звільнення Кличка провели через усі інстанції й залишили у президента на столі. Втім, той його підписувати не поспішає", - розповідає співрозмовник. Судячи з недавніх слів Єрмака про те, що він знайомий з Кличком більше 20 років, і знає його як великого спортсмена і "як мера, якого обрали кияни", це навряд чи станеться. Тим більше, в ЗМІ звернули увагу на призначення керівника департаменту благоустрою КМДА Олексія Кулеби, а також в.о. керівника КП "Київблагоустрій" Миколи Бойка, яких пов'язують з Єрмаком.

Після недавнього звільнення з Офісу президента Андрія Богдана, котрий був головним ініціатором відставки Кличка, схоже, що реальних опонентів у Кличка в команді Зеленського більше не залишилося.

Андрій Богдан покинув Офіс Президента Фото: informator.press / Роман Півників

Директор громадської організації "Центр проектних досліджень "Рівень життя" Ігор Ляшенко вважає, що позиція Кличко залишається слабкою, проте визнає: в Офісі президента чіпати його вже, швидше за все, не будуть. "Щодо його звільнення всі інстанції пройдені і президент може його звільнити в будь-яку хвилину. Але я вважаю, що "слуги" упустили можливості, не замінивши Кличко на посаді голови КМДА. Зараз їм буде складніше. Колишній реальний претендент Олександр Ткаченко, схоже, не має інтересу боротися за пост мера. Навіщо? У нього все добре: він - парламентарій, голова важливого комітету, поважна людина. Навіщо йому зайвий головний біль? Все ж Київ - це не чиста політика. Це проблеми, господарські питання, корупція і кумівство... Клопітне місце", - каже він "Апострофу".

Хто піде від Зеленського

На Банковій зараз підбирають кандидата, якого буде висунуто проти Кличка восени цього року. Мета - не перемогти Кличка, а відправити на мерські вибори свого кандидата "для галочки".

"Може це буде праймеріз, може хтось із київських мажоритарників за результатами праймеріз. Цього року вибори не тільки в Києві, роботи багато. Результати виборів в ОТГ показали, що бренд "Слуги народу" не завжди дає максимальний результат. А йти тільки в Київраду, не висуваючи свого кандидата на мери, означає автоматичне падіння підтримки партійного списку", - розповідає співрозмовник в керівництві партії "Слуга народу".

Джерела зі стану "слуг" стверджують: останнє слово в питанні кандидата в мери залишається за новим главою Офісу президента Андрієм Єрмаком. "Все йде до того, що від "Слуги народу" буде балотуватися кум Єрмака Микола Тищенко. Ясна річ, у Кличка він виграти не зможе, але формальність - висунення власного кандидата в мери - буде дотримана", - відзначило джерело в Офісі президента.

Політичний експерт Олексій Голобуцький стверджує, що симпатії киян на муніципальних виборах відрізняються від парламентських.

"У "Слузі народу" можуть робити ставки на будь-якого кандидата - від Ткаченка до Тищенка. Відеоролик з президентом Зеленським сильно підвищить рейтинг кандидата вже на старті. Але в Києві не варто рівнятися на вибори до Верховної Ради, коли кандидатам навіть не потрібно було нічого робити - отримавши офіційну підтримку від "Слуги народу", вони автоматично отримували мандат. На муніципальних виборах в Києві це не працює. Все-таки мер столиці - це четверта за значимістю особа держави після президента, прем'єр-міністра і спікера Верховної Ради", - говорить він.

За даними експерта, на підтримку Зеленського також розраховував засновник клініки "Євролаб", бізнесмен і ведучий Андрій Пальчевський. Правда, за інформацією "Апострофа", Пальчевський з самого початку не припав до двору президента, і попередній глава ОП Андрій Богдан заблокував йому доступ на Банкову. "Це було зроблено незважаючи на дружні та бізнес-зв'язки з першим помічником Зеленського Сергієм Шефіром. В результаті Пальчевський взявся критикувати Богдана, а далі його підхопив пул телеканалів Медведчука - "112 Україна", NewsOne і ZIK, які почали його розкручувати як кандидата в мери", - зазначило інформоване джерело. Існує дуже висока ймовірність того, що Пальчевський буде балотуватися в мери Києва від "Опозиційної платформи - За життя". Якщо, звичайно, з Офісу президента його не покличуть до себе. Втім, його відверто проросійська риторика навряд чи цьому сприятиме...

Андрій Пальчевський Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Можливою альтернативою називають ще одного соратника Єрмака, народного депутата Андрія Холодова. На рівні керівництва партії його персона обговорювалася, але з огляду на досить негативний бекграунд (зв'язок з родиною Медведчука через його дружину, а також "сірі схеми" з МАФами), швидше за все, кандидатуру Холодова залишать в резерві.

Хто ще проти Кличка

Як розповів "Апострофу" представник однієї зі столичних компаній з політичного консалтингу, яка прораховувала розклади на виборах мера Києва, станом на лютий на крісло глави столиці могли претендувати більше десятка кандидатів, незважаючи на те, що штабна робота ні в кого ще не починалася.

"Восени 2019 року було замовлено соціологію, куди крім Кличка, включили шоумена Сергія Притулу і журналіста Дмитра Гордона. Притула тоді несподівано отримав більше 30% підтримки у киян. За нашою інформацією, партія "Голос" рада була б поторгуватися з Кличком щодо київських питань, але Притула має родинні зв'язки з екс-нардепом Віталієм Хомутинником - вони одружені на рідних сестрах - і швидше за все, останній допомагатиме Притулі в подальшій політичній кар'єрі. Спочатку - домовившись про "відступні" за відмову Притули йти в мери", - розповів співрозмовник.

У свою чергу, команда екс-президента Петра Порошенка, поки зупинилася на секретарі Київради Володимирі Прокопіві, котрий ще в липні минулого року подав у відставку, чекаючи дострокових виборів, але зараз сидить у президії міськради і про свій фальстарт вже не згадує.

А от "Батьківщина" має серйозні проблеми з кандидатом. Повноцінної фігури, яка могла б поборотися за мерське крісло, на даний момент у них немає. Ветеран партії Юлії Тимошенко Володимир Бондаренко, котрий на мерських виборах 2015 року зайняв четверте місце, набравши 7,86% голосів, фактично випав з великої політики. Хто може замінити його - незрозуміло...

"Срібний" призер попередніх мерських виборів Борислав Береза, який в 2015 році вийшов у другий тур разом з Кличком, буде брати участь у виборах і цього разу. Втім, поки що виразної кампанії він не веде і мера Києва не критикує.

Офіційно про свої амбіції стати мером Києва поки що заявили лише колишні народні депутати-мажоритарники Андрій Іллєнко та Юрій Левченко. Останній, до слова, планує створювати власну партію, активно критикуючи Кличка і його оточення за провали в управлінні столиці.

Столар і "Космос"-молодший

Серед потенційних кандидатів в мери останнім часом почав фігурувати син колишнього мера Києва Леоніда Черновецького Степан, який почав доволі активну медіа-кампанію. У низці ЗМІ з'явилися інтерв'ю та коментарі з його участю. Це може свідчити про бажання Черновецького-молодшого подивитися на реакцію громадської думки.

Незважаючи на вкрай високий антирейтинг, Черновецькі зберігають серйозний, хоч і кулуарний, вплив на політичні процеси в Києві. "За великим рахунком, багаторічний "сірий кардинал" біля Віталія Кличка Вадим Столар - це представник Черновецьких в Києві. Поява Степана Черновецького - це проба пера. А раптом вдасться ще раз провернути фокус з "бабусями Черновецького". Хоча, якщо чесно, шансів на це - майже немає", - розповів "Апостроф" один з політтехнологів, що спеціалізуються на виборчих кампаніях в Києві.

Зараз Столар - народний депутат від ОПЗЖ і зумів провести за списками партії Медведчука-Бойко цілу групу депутатів, що орієнтуються на нього. "Перед парламентськими виборами йому вдалося домовитися з Вадимом Рабиновичем. Той віддав Столару свою квоту. Очевидно, що не безоплатно", - зазначив інформоване джерело.

Вадим Столар Фото: unian

Проте, як розповіли "Апострофу" відразу кілька джерел з КМДА, Столар продовжує залишатися одним з найближчих людей в оточенні Кличка. І всіляко - в тому числі і в матеріальному плані - йому допомагає...

Скільки коштує перемогти Кличка

Незважаючи на інфраструктурні провали Кличка в Києві, доводиться визнати, що на виборах з ним боротися буде вкрай важко. "Одна справа - інформаційна кампанія, зовсім інше - амбіції на крісло мера. Кличко зараз залишається єдиним кандидатом з високим рівнем підтримки. Будь-які несистемні кандидати будуть віднімати рейтинг у "Слуги народу", а не Кличка", - говорить Голобуцький.

На думку Ігоря Ляшенка, основною силою Віталія Кличка на майбутніх виборах є відсутність сильних конкурентів.

"Екзотика типу Черновецького, його дітей - реальних шансів на обрання не має. Має тільки сам Кличко, якщо "слуги" відмовляться взагалі боротися за пост київського голови, і більш-менш нормальний кандидат від "Слуг народу". Для "пострілу" маловідомим кандидатом потрібно 5-10 мільйонів доларів з незрозумілим результатом. Не впевнений, що такі гроші і такі інтереси знайдуться", - говорить він "Апострофу".

Утім, відсутність конкурентів у Кличка ще не означає, що йому гарантована перемога. До того ж у чинного мера зараз немає політичної сили, на підтримку якої він міг би розраховувати. Партія "УДАР" знаходиться в анабіозі і не подає ніяких ознак політичного життя. "Солідарність", під прапорами якої до Київради було заведено більшість депутатів, зараз стала "Європейською солідарністю" і дистанціювалася від Кличка. Тому перед Кличком стоїть подвійне завдання - виграти вибори мера і отримати свою фракцію в міськраді.

"Проблема наших політичних партій, в тому, що для них муніципальна політика перебуває на останньому місці. Про неї згадують перед виборами, за таким же принципом формують списки кандидатів в депутати. При цьому не готують своїх місцевих лідерів, які б мали політичну вагу на виборах міського голови", - говорить "Апострофу" експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко.

За його словами, Кличко має високий рейтинг, так само як і антирейтинг, який пов'язаний з його вкрай неефективною діяльністю та непрофесіоналізмом.

"Ця діяльність вже призвела до трудової міграції. У столиці не вистачає водіїв тролейбусів і трамваїв, працівників метрополітену, педагогів, молодшого медичного персоналу. Працювати нікому ... Міська інфраструктура знаходиться не просто в стагнації, а повністю руйнується. Зараз будуються великі масиви нового житла, які інфраструктура не здатна обслуговувати. Думаю, дуже скоро це позначиться на його вартості. Київ перестає бути комфортним для життя і роботи. Не тільки для киян, а й для жителів інших міст, які раніше їхали сюди працювати", - підкреслює Матвієнко.

Поки ж за рахунок підкилимних домовленостей з Банковою Кличко розраховує втретє перемогти на виборах мера Києва. Подейкують, для того, щоб показати хоч якийсь результат своєї діяльності мер-боксер планує за місяць-два до виборів відкрити станцію метро "Мостицька" на Виноградарі, яку зараз будують в авральному порядку...

Читайте також