RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Що заважає зменшити шкоду від куріння і як подолати бар'єри на шляху інновацій: підсумки форуму GTNF 2021

Професіонали індустрії і вчені обговорювали, як боротися зі стереотипами і дезінформацією

Професіонали індустрії і вчені обговорювали, як боротися зі стереотипами і дезінформацією Фото: gtnf.org

У Лондоні пройшов щорічний Global Tobacco and Nicotine Forum (GTNF). На цьому міжнародному форумі представники індустрії, експерти у сфері громадського здоров'я і вчені-дослідники обговорюють майбутнє тютюнової промисловості й альтернативи, які здатні значно зменшити ризики, пов'язані з громадським здоров'ям, порівнюючи з традиційним курінням. У 2021 році в центрі уваги учасників GTNF були питання, пов'язані з правом повнолітніх курців на доступ до інформації та перешкодами на шляху інновацій.

Незважаючи на те, що перші вейпи, електронні сигарети і системи для нагрівання тютюну з'явилися майже 20 років тому, до цих пір навколо альтернатив традиційному курінню існує безліч стереотипів і помилок. На думку учасників форуму, поширення дезінформації та хибних уявлень про сигарети і альтернативні бездимні продукти перетворилося на глобальну проблему. Головне, це перешкоджає впровадженню інновацій, здатних значно зменшити шкоду від куріння.

Різниця в тому, що бездимні альтернативи відповідають підходу зниження шкоди harm reduction. Ця концепція полягає в тому, щоб виключити ризики там, де це можливо, за допомогою альтернативних рішень. Так, згідно зі звітом Суспільної охорони здоров'я Англії (PHE), такі пристрої не спалюють тютюн, тому аерозоль, що виділяється при використанні, або пар на 95% безпечнішіза сигаретний дим.

На першій панелі виступила Лора Лей Ойлер, віце-президентка із нормативно-правових питань великої компанії з виробництва аксесуарів для куріння. За її словами, сьогодні представники тютюнової індустрії визнають ризики і прагнуть знайти таке рішення, яке допомогло б зменшити шкоду. Однак у суспільстві до виробників як і раніше ставляться упереджено, що б вони не робили.

Змінити ситуацію могло б сприяння влади на державному рівні. Але, як підкреслила запрошений професор Королівського коледжу Лондона Джилл Руттер: «У більшості політиків немає достатньої професійної експертизи, щоб приймати зважені рішення щодо тютюнових виробів».

Єдиний документ, на який можуть орієнтуватися політики, — це Рамкова конвенція Всесвітньої організації охорони здоров'я із боротьби проти тютюну (РКБТ), створена 18 років тому. Дерек Яч, засновник і президент фонду «Світ без диму» вважає, що дані, на які спирається РКБТ, давно застаріли. «Індустрія повинна об'єднати зусилля і зосередитися на комунікації з окремими урядами, а не безуспішно намагатися відновити діалог з РКБТ, адже його положення не відповідають поточним реаліям і характеристикам інноваційних harm reduction продуктів», — підсумував спікер.

Експерти сходяться на думці, що важливо, щоб уряди співпрацювали з галуззю для створення нормативних актів, які підтримували б перехід курців на менш шкідливі альтернативи. Це дозволило б виробникам займатися поширенням достовірної інформації про характеристики нових продуктів.

Недолік інформації і поширення недостовірних даних залишаються проблемою для індустрії. «Ми живемо в цифрову епоху, інформація у нас завжди під рукою, але вкрай важко відрізнити справжні наукові дані від приватної думки. І нам потрібно змінити безліч речей, щоб наука могла визначати політику, нам потрібно боротися з дезінформацією», — зазначила в своєму виступі директорка великої тютюнової компанії по взаємодії з науковою спільнотою Жизель Бейкер.

Згідно з результатами міжнародного дослідження, які вона привела, 63% опитаних курців швидше б перейшли на продукти зі зниженим ризиком, якби у них було більше достовірної інформації про новинки.

За словами спікерів конференції, у курців немає можливості приймати усвідомлені обґрунтовані рішення, які продукти краще вибрати, щоб зменшити шкоду від звички. Це відбувається тому, що державні структури, які відповідають за регулювання на тютюновому ринку, не враховують нові наукові дані і характеристики нових продуктів в рамках концепції зниження шкоди. Щоб прийняти рішення про перехід на менш шкідливі продукти, курці повинні отримувати повну науково-обґрунтовану інформацію про альтернативи, включаючи дані про потенційні ризики.

Новини партнерів