RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Олімпіада-2016: українські гімнасти готуються до боротьби за медалі

Збірна України на Олімпійських іграх традиційно буде серед претендентів на медалі в спортивній та художній гімнастиці

Збірна України на Олімпійських іграх традиційно буде серед претендентів на медалі в спортивній та художній гімнастиці Український гімнаст Олег Верняєв є одним з фаворитів у багатоборстві та вправах на брусах на Олімпіаді в Ріо Фото: EPA/UPG

На Олімпіаді-2016, яка стартує в бразильському Ріо 5 серпня, українські гімнасти будуть серед головних претендентів на медалі. Олег Верняєв є одним з фаворитів у багатоборстві та вправах на брусах, а Ігор Радівілов претендує на нагороду в опорному стрибку. Серед художніх гімнасток за нагороди в абсолютній першості позмагається Ганна Різатдінова.

Спортивна гімнастика

Довгі роки українська школа спортивної гімнастики вважалася однією з найсильніших на планеті. Вона подарувала світові таких легендарних представників цього виду спорту, як Лариса Латиніна, Борис Шахлін, Віктор Чукарін, Поліна Астахова і Ніна Бочарова, які виступали за збірну СРСР.

Значних успіхів збірна України добилася на Олімпіадах і в часи незалежності. Український гімн вперше пролунав ще в 1992 році на Іграх в Барселоні, де наші гімнасти виступали у складі Об'єднаної команди, котра була сформована після розпаду Союзу, під олімпійським прапором. Тоді перемогу в найпрестижнішому виді програми – багатоборстві - здобула Тетяна Гуцу.

Самостійною збірною Україна вперше поїхала на Олімпіаду-1996 в Атланті і з тих пір завоювала на Іграх 4 золоті, 2 срібні та 3 бронзові нагороди.

У 1996 році в США серед жінок у абсолютній першості знову не було рівних українці – на цей раз Лілії Подкопаєвій. Цей успіх вона підкріпила золотом у вільних вправах і сріблом на колоді.

Українська гімнастка Лілія Подкопаєва, яка завоювала на Олімпіаді-1996 року в Атланті дві золоті медалі - в абсолютній першості та вільних вправах Фото: podkopayeva.com


Чудово виглядав у США і Рустам Шаріпов, який переміг на брусах. Крім того, він разом з Ігорем Коробчинським, Григорієм Мисютиним, Юрієм Єрмаковим, Олегом Косяком, Олександром Світличним та Володимиром Шаменко завоював бронзу у командній першості.

Ще краще українці виступили в командних змаганнях у Сіднеї в 2000 році, де вони фінішували другими. Тоді на п'єдестал разом зі Світличним піднялися Валерій Гончаров, Олександр Береш, Роман Зозуля, Руслан Мезенцев і Валерій Перешкура.

Справжнім лідером нашої збірної тоді був Береш, який також виграв бронзу в багатоборстві. Його життя обірвалося в автокатастрофі на 26-му році життя в 2004-му.

З Олімпіади-2004 збірна України повернулася з золотом – його нашій команді приніс Валерій Гончаров, який переміг у змаганнях на брусах.

Дві наступні Олімпіади українці також покидали з медалями. У Пекіні в 2008 році бронзу нашій команді на кільцях приніс Олександр Воробйов, а на минулих Іграх в Лондоні третім в опорному стрибку став Ігор Радівілов.

Україна була близька і до бронзи в командній першості, але наших гімнастів у фіналі відверто засудили, віддавши нагороду господарям змагань.

З тих пір склад нашої збірної значно змінився. Зокрема, змінили громадянство два лідера команди – Микола Кусенков тепер виступає за Росію, а Олег Степко представляє Азербайджан. Тому розраховувати на нагороди в командній першості українцям в Ріо буде складно.

Український гімнаст Валерій Гончаров, який завоював золото в змаганнях на брусах на Олімпіаді-2004 в Афінах Фото: EPA/UPG


А ось в індивідуальних змаганнях наші гімнасти в деяких видах будуть серед головних фаворитів. У Олега Верняєва найбільші надії пов'язані з виступом на брусах, на яких він на чемпіонаті світу в 2014 році завоював золото, а в 2015-му взяв срібло. На рахунку Верняєва на цьому снаряді також золото чемпіонату Європи-2015 і континентальне "срібло" у 2016 році.

За минулі чотири роки Верняєв зарекомендував себе і як один з найсильніших багатоборців світу. У найпрестижнішому виді спортивної гімнастики в 2015 році він став чемпіоном Європи і переміг на перших в історії Європейських іграх. Правда, нагород чемпіонату світу в абсолютній першості в активі українців поки що немає, але він постійно балансує поруч із п'єдесталом і потенційно здатен довести свою спроможність у Ріо. А от створити сенсацію і відібрати золото у японця Кохеі Утімури, який переміг у багатоборстві на Олімпіаді-2012 і нікому не віддає золото в цій дисципліні на шести поспіль чемпіонатах світу, буде нелегко.

Крім того, Верняєв досяг суттєвого прогресу у ще одному виді – опорному стрибку, в якому він виграв у минулому році Європейські ігри, а в останній репетиції перед Ріо переміг на чемпіонаті Європи-2016.

Коронним видом опорний стрибок є у Ігора Радівілова, де він, крім олімпійської медалі, також виграв бронзу чемпіонату світу-2014 і став срібним медалістом чемпіонату Європи-2016. Крім цього, Радівілов у нинішньому олімпійському циклі досягав успіхів і на кільцях, де фінішував третім на чемпіонаті Європи-2013.

Художня гімнастика

В перші роки незалежності Україна домінувала і в художній гімнастиці, де Олександра Тимошенко стала олімпійською чемпіонкою в 1992 році в складі Об'єднаної команди.

Самостійно збірна України завоювала на Олімпіадах 1 золоту та 3 бронзові медалі. В 1996 році в Атланті на п'єдестал піднялися одразу дві українки – Катерина Серебрянська виграла золото, а Олена Вітриченко – бронзу. У 2004 і 2008 роках третє місце займала Ганна Безсонова.

Зараз лідером збірної України є Ганна Різатдінова, яка в 2013 році у Києві принесла Україні першу після тривалої перерви золоту медаль чемпіонату світу, вигравши змагання з обручем.

Українська гімнастка Ганна Різатдінова виборола золото в змаганнях з обручем на Чемпіонаті світу в 2013 році Фото: УНІАН


Втім, в олімпійській програмі присутнє тільки багатоборство, а медалі у вправах з окремими предметами не розігруються.

Тому в абсолютній першості Різатдіновій, яка народилася в Сімферополі, але продовжує виступати за Україну після анексії Криму, доведеться зіткнутися з одвічними фаворитками – росіянками, які, не без допомоги суддів, нікому не віддають золото чемпіонатів світу та Олімпійських ігор вже більше 10 років.

Однак на медаль Різатдінова цілком може розраховувати. У неї в активі є срібло у багатоборстві на чемпіонаті світу-2013, де її випередила Яна Кудрявцева з Росії. А в 2014 році українка фінішувала у багатоборстві на світовому чемпіонаті третьою, слідом за тією ж Кудрявцевої та іншою росіянкою – Маргаритою Мамун. У червні цього року на останній репетиції перед Ріо – на чемпіонаті Європи - Різатдінова знову фінішувала третьою, поступившись росіянкам.

Стрибки на батуті

Ще один олімпійський вид спорту, який представляє Міжнародну федерацію гімнастики, – стрибки на батуті, також свого часу приносив українцям олімпійські медалі. У 2000 році в Сіднеї срібло виграла Оксана Цигульова, а в Афінах-2004 золото нашій команді приніс Юрій Нікітін.

Український гімнаст Юрій Нікітін приніс команді золото в стрибках на батуті в Афінах-2004 Фото: EPA/UPG


У Бразилії Україну в цьому виді представлятиме лише Наталія Москвіна. Її головні досягнення пов'язані з синхронними стрибками, в яких вона в 2015 році виграла бронзу чемпіонату світу разом з Мариною Кійко.

В олімпійську програму входять тільки індивідуальні стрибки, де Москвіна подібних досягнень не має. Так чи інакше, результати українки говорять про те, що вона має певний потенціал. Наприклад, вона фінішувала четвертою в олімпійській кваліфікації в Ріо-де-Жанейро. Тому Москвіна повинна поборотися, як мінімум, за місце у фіналі.

Читайте також

Манчестер Сіті - Реал - 4:5 Лунін виводить Королівський клуб у півфінал Ліги чемпіонів

Манчестер Сіті та мадридський Реал визначили останнього півфіналіста Ліги чемпіонів

Барселона - ПСЖ - 1:4 каталонці билися як леви, але далі йде Париж

Матчі Барселона – ПСЖ та Боруссія – Атлетико порадували вболівальників у чвертьфіналі Ліги чемпіонів

Атлетіко - Жирона - 3:1 гол та промах Довбика

Довбик знову забив на Жирону, яка зіграла драматичний матч проти Атлетіко у Мадриді