RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Усик не взяв валізу від росіян, але в Москви знайшлися інші важелі – експерт боксу

В'ячеслав Поночовний про поєдинок Усик - Гассієв

У суботу ввечері, 21 липня, український боксер Олександр Усик, який виступає в першій важкій вазі, в фіналі Всесвітньої суперсерії боксу битиметься з росіянином Муратом Гассієвим. На кону стоятиме п'ять чемпіонських титулів і трофей Мухаммеда Алі. Своїми очікуваннями щодо майбутнього поєдинку поділився експерт і коментатор боксу В'ЯЧЕСЛАВ ПОНОЧОВНИЙ.

В інтерв'ю "Апострофу" Поночовний дав прогноз на бій, розповів, чому Усик змінив тренера, і повідав, як Саші росіяни приносили валізу з грошима, щоб переконати його битися в Москві.

УСІК – ГАССІЄВ ДИВИТИСЯ ОНЛАЙН ТРАНСЛЯЦІЮ БОЮ

- Яка ваша думка про майбутній бій в Москві, в якому буде розіграно чотири чемпіонських титули і трофей Мухаммеда Алі.

- У фіналі цього турніру розігрується навіть не чотири, а п'ять поясів. П'ятий – це досить значимий пояс журналу The Ring.

Турнір дійсно вийшов дуже цікавим і захоплюючим, а також привернув особливу увагу до крузервейту, до якого раніше не було такого великого інтересу. Як ми знаємо, багато боксерів першої важкої ваги раніше часто хотіли перейти у надважку вагу, де більше уваги, більші гонорари. Але за допомогою Всесвітньої суперсерії боксу крузервейт піднявся на інший рівень.

Цей турнір показав, що у крузервейті є гідні хлопці, які можуть можуть показати класний і яскравий бокс. Також там тепер гідні гонорари, і це дуже круто для всього боксу, на руку всім уболівальникам.

І найголовніше, коли найсильніші зустрічаються з найсильнішими. Це те, що раніше ми рідко бачили в боксі. А за допомогою цього турніру чемпіони світу об'єднують пояси.

І в новому сезоні Всесвітня суперсерія боксу проведе нові турніри відразу в трьох вагових категоріях. Дві ваги вже відомі – найлегша і перша напівсередня вагові категорії. Третій вага ще поки не озвучена, але скоро ми про це дізнаємося.

- Якщо говорити про сам бій, розкажіть про слабкі і сильні сторони Усика і Гассієва. Яким буде майбутній бій?

- Цей бій буде досить динамічним, тому що Олександр Усик – дуже темповий боксер, ігровик, що нав'язує високий темп. Всі це розуміють.

Так, Усику доведеться гарненько маневрувати, бо Гассієв буде тиснути і йти вперед. Наскільки вистачить витривалості у обох – ми вже побачимо безпосередньо під час поєдинку. До фіналу у хлопців з цим було все в порядку.

Підкреслю, що буде дуже яскравий красивий бокс, з класними комбінаціями з боку Олександра Усика. Але й майстерність Гассієва зростає від бою до бою, і він це неодноразово демонстрував. Так що все це буде відображено у фантастичному поєдинку.

- Букмекери зараз нікому не дають переваги. Чи може бій тривати всі 12 раундів і навіть закінчитися внічию?

- Нічия можлива, але в той же час неможлива. Чому? Це фінал, і навіть якщо троє суддів нарахують нічию, то є четвертий суддя, який все-таки комусь віддасть перемогу.

Але якщо суддівство буде об'єктивним, такий результат бою малоймовірний, тому що Саша, як правило, завдає набагато більше ударів, проводить більше комбінацій, у нього більше влучних ударів. І в цьому бою, я думаю, буде та ж ситуація – Саша викине більше ударів, і якщо судді все чітко підраховуватимуть, то буде перемога Усика за очками. Багато хто говорить наступне: або Усик виграє за очками, або Гассієв виграє достроково.

Усику краще не пропускати удар від Гассієва. Не кожен супертяж б'є як Мурат. Нещодавно американський боксер Кріс Арреола розповідав, що на спарингу пропустив від Гассієва такий удар по корпусу, що його так ніколи не били у надважкій вазі.

Гассієв дуже сильний хлопець, тому до цього поєдинку настільки великий інтерес і інтрига.

- Усик значно старший за Гассієва. Досвід або молодість – що зіграє вирішальну роль?

- Я все-таки схиляюся до того, що досвід візьме гору, бо Усик провів ще й прекрасну аматорську кар'єру. У нього за плечима безліч боїв і золота олімпійська медаль. Гассієв ж не провів у любителях взагалі жодного бою, відразу перейшовши в професіонали. З одного боку, можливо, це й добре, тому що йому не потрібно було перебудовуватися, і він одразу став профі. Але, з іншого боку, потрібен і досвід. Усик побував в різних скрутних ситуаціях під час боїв і тепер знає, як вийти зі складної ситуації. Це допоможе йому в майбутньому бою.

- А що ви думаєте з приводу того, що бій був перенесений з Саудівської Аравії в Росію?

- Як і багато серед тих, хто підтримує Олександра Усика, я вважаю, що це нечесно, це не фейр-плей. Бій повинен був проходити на нейтральній території, і про це навіть багато говорять в Росії. Але, мабуть, хтось нагорі дав серйозний наказ.

Адже керівник професійного боксу в Україні Михайло Зав'ялов відкрито говорив у ЗМІ про те, що з російської сторони до Усика приходили люди з валізою [грошей], пропонуючи провести бій в Москві. Саша на це не пішов, але там знайшли інші важелі і можливості, щоб вплинути на організаторів турніру, які ухвалили рішення і вмовили українську сторону провести бій в Москві.

В'ячеслав Поночовний в студії Апостроф TV Фото: Дарія Давиденко / Апостроф

Сам Усик не так довго цьому противився, оскільки всі бої в цьому турнірі він провів на території суперників. Для нього це не в новинку.

З іншого боку, команда Усика відстоювала права українського боксера, щоб не проводити бій в Москві. Але раз так склалося, то бій вже пройде в Москві.

Крім того, вже підписано контракт на бій-реванш, який найімовірніше пройде в Америці. Це теж буде цікаво. Але я сподіваюся, що всі ці переноси не завадять Усику здобути яскраву і впевнену перемогу. Головне, щоб було об'єктивне суддівство.

- І питання про ситуацію в тренерському штабі. Були проведені зміни (замість Сергія Ватаманюка призначений Расс Анбер), і тепер з Сашком працює фахівець з табору Василя Ломаченка. Чому відбулася зміна тренера?

- Наскільки я знаю, Усик відмовився від послуг Ватаманюка раніше, ніж це було оголошено.

Що тут сказати? Шляхи розходяться і сходяться – це цілком нормальний робочий процес.

Результат роботи Ватаманюка є – Саша вийшов у фінал Суперсеріі боксу. Так, можливо, десь були якісь складнощі в боях, але результат все одно є.

У цій ситуації Сергій Ватаманюк взяв багато для себе і тепер може тренувати інших боксерів. Він є фахівцем, що пропрацював з таким боксером світового класу, як Олександр Усик.

Але можна погодитися з тим, що на даному етапі у Сергія Ватаманюка не вистачає необхідного досвіду, щоб працювати з боксером такого рівня, запропонувати йому щось нове і чомусь навчити.

Нагадаю, Усик працював і з Анатолієм Ломаченком, якого я вважаю найкращим тренером. Тому раз Усик працює з Анбер, людиною з команди Василя Ломаченка, то логічно припустити, що Василь і Анатолій Миколайович також допомагали Усику в підготовці до бою з Гассієвим. Думаю, що Василь Анатолійович давав Усику правильні поради, допомагав, щоб він проявив свої найкращі якості в бою з таким небезпечним опонентом, як Гассієв.

Читайте також

Реал - Баварія - 2:1 фантастичний камбек Королівського клубу у півфіналі Ліги чемпіонів

Реал та Баварія у фантастичному матчі визначили другого фіналіста Ліги чемпіонів

ПСЖ - Боруссія - 0:1 "шершні" у фіналі Ліги чемпіонів

Відбувся півфінальний матч у відповідь Ліги чемпіонів ПСЖ - БОРУСІЯ Дортмунд - дивитися live з Парижу

Боруссія - ПСЖ - 1:0 німці роблять маленький крок у фінал ЛЧ

Боруссія та ПСЖ зіграли перший матч у півфінальній стадії Ліги чемпіонів