Чому Трамп хоче стати "королем Півночі" та до чого тут Україна

Кремль зробив Арктику одним із головних напрямів для суперництва із Заходом

Фото: Апостроф / Колаж

Несподівано висловлена ініціатива Дональда Трампа щодо можливого придбання Сполученими Штатами острова Гренландія у Данії сколихнула світовий медіапростір. Слова Трампа у світі сприйняли по-різному: одні - як жарт, інші - як черговий недоречний порив епатажного президента, а деякі - як зневагу до існуючих міжнародних норм. Але повторне підтвердження наміру Трампа обговорити з Данією можливість придбання острова засвідчило, що сприймати новину потрібно максимально серйозно. Адже Гренландія може стати важливим фактором у геополітичний грі світових держав в Арктиці. "Апостроф" розбирався в політичних, економічних та військових суперечностях навколо акваторії Північного Льодовитого океану.

Російська загроза на Півночі

"Арктичні льоди тануть, а отже, росіяни йдуть", - такими словами рейнджери-інструктори мотивували солдат під час минулорічних арктичних навчань НАТО. Активізація Західних держав в Арктиці, зокрема й військова, дійсно зумовлена таненням льодовиків, бо відкривається дорога до експансії в цей регіон, а також - російською загрозою. І саме на Півночі вона дуже відчутна. Жодна з конкуруючих держав і близько не має такої протяжності океанічного шельфу, такої кількості криголамів і баз, як Російська Федерація. Більше того, усвідомлюючи свою перевагу, Кремль зробив Арктику одним із головних напрямів для суперництва із Заходом.

"У Росії тема Арктики стала популярною за останні роки в якості такої собі компенсації за провали на інших напрямах конкуренції із Заходом, де Росія показує себе неефективним суперником. А в Арктиці, як вважається, вона має абсолютні переваги, що і ставить цей регіон у пріоритет для урядових ініціатив РФ. У російській політиці чітко прослідковується намір інтегрувати арктичні геоекономічні ресурси у світову економічну систему на вигідних для Росії умовах. Крім того, люди, зайняті в галузі освоєння Арктики, мають корупційний інтерес, адже сюди вливаються дуже великі гроші, і відслідковувати їх розподілення доволі важко", - розповів "Апострофу" політолог Андрій Окара.

Тим не менш, не варто трактувати ситуацію в Арктиці як однозначно виграшну для Кремля. "Перевага Росії в Арктиці однозначно є, але водночас існують лазівки, що дозволяють Заходу "переграти" росіян. По-перше, Росія є членом Міжнародної конвенції з морського права, відповідно до умов якої російська доля арктичного шельфу не є такою вже й значною. По-друге, Штати цілком можуть скласти конкуренцію Росії, і вони вже проробляють можливості. Зокрема, США виділили 750 мільйонів доларів на розвиток власного криголамного флоту. Також до цієї стратегії можна віднести потуги Трампа щодо купівлі Гренландії", - пояснив "Апострофу" політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі.

Проте загроза надмірного проникнення Росії в Арктичний регіон активізувала дії західних держав і стала для них консолідуючим фактором. Останні декілька років НАТО активно проводить військові навчання в регіоні, а в експертних колах зауважують, що з "Великої північної фортеці", яка надійно розділяла ворожі блоки в часи Холодної війни, Арктика перетворилась на арену суперництва.

Останні кілька років НАТО активно проводить військові навчання в регіоні Фото: gettyimages.com

"Військова складова у суперництві держав в Арктиці присутня, хоча й більше як форма політичного тиску. По-перше, Росія відновлює військові аеродроми в Заполяр’ї. По-друге, активне використання доволі потужного Північного військового флоту РФ", - уточнює Георгій Кухалейшвілі.

Не варто забувати, що разом зі спільним ворогом - Росією, у арктичних країн - членів НАТО (Норвегія, Данія, Ісландія, США, Канада) є власні інтереси, які часто ставлять їх в становище суперників. А це значно ускладнює арктичний геополітичний клубок, і не дозволяє розглядати його крізь таку звичну для українців призму "погані росіяни - хороші американці з європейцями".

Великий переділ Арктики на горизонті

Найочевиднішим ласим шматком "арктичного пирога" є поклади ресурсів. За попередніми даними (значна частина Арктики ще не розвідана), на шельфі Північного Льодовитого океану зосереджено до 25% світових запасів нафти. Такі величезні запаси чорного золота, хай і не надто прості для видобування, не можуть не вабити розвинуті держави. Також не останню роль відіграє і транспортний потенціал Арктики, що через танення льодовиків щороку тільки зростає. Як наслідок, і арктичні, і географічно далекі від Північного полюсу держави включаються в економічні, інфраструктурні та військові перегони.

"Розподіл Арктики зараз виглядає як спроба кожної держави перетягнути на себе ковдру. Як приклад можна навести суперництво США та Канади. У міру танення льодовиків відкривається прохід кораблів між північними островами Канади. Канада наполягає, що це їхні внутрішні води, в той час як США зацікавлені в тому, щоб вони трактувалися як міжнародні води. Адже Північно-Західний прохід можна використовувати для транспортування нафти та газу, видобутих на шельфі Аляски, до Східного узбережжя США. У такому ж напрямі можна трактувати і пропозиції Трампа Данії продати Гренландію. Вони серйозно загострили суперництво в регіоні. Адже Данія - це вікно Євросоюзу в Арктику. Для ЄС питання енергобезпеки - пріоритетне, і Арктика може бути в перспективі таким собі запасним аеродромом", - зазначив Георгій Кухалейшвілі.

Як і в решті регіонів світу, в Арктиці також стає помітним вплив Китаю. КНР зацікавлена в активному розвитку Північного та Північно-Західного морських шляхів - найкоротших способів доставки китайських товарів до Європи та Східного узбережжя США. Крім того, завдяки співпраці з арктичними державами Китай отримує вікно можливостей до прямого проникнення в акваторію Північного Льодовитого океану. Зокрема, спільні проекти КНР проводила з Норвегією, Данією, а в багатостраждальній Гренландії Китай навіть мав будувати аеродроми, але через загострення суперництва із США, які розміщують в Гренландії військові бази, ініціатива була скасована.

На шельфі Північного Льодовитого океану зосереджено до 25% світових запасів нафти Фото: pixabay.com

Тим не менш, незважаючи на доволі великий куш та значну кількість учасників арктичної геополітичної гри, чекати якогось серйозного суперництва поза переділом політичного впливу, не варто. "Вся конкуренція, всі потуги в боротьбі за Арктику наштовхуються на дуже серйозний бар’єр, який і заважає сьогодні реалізувати потенціал цього регіону. Адже, як відомо, Арктика має дуже складні кліматичні умови. Той же видобуток нафти з шельфових родовищ, за які зараз йде політична боротьба, - дуже складний і затратний, і далеко не всі держави мають достатньо ресурсів для його організації. А перспективи подальшої боротьби і видобутку енергоресурсів залежать від перебігу процесу танення льодовиків", - пояснив Георгій Кухалейшвілі.

Арктичний інтерес України

Хоча Україна, на перший погляд, є далекою від арктичних геополітичних пристрастей, вона насправді теж має свій інтерес у цьому регіоні. Від часів Радянського Союзу в нас залишився кадровий та технологічний потенціал для освоєння арктичних територій. Тому у світлі розширення експансії в Арктиці Росія знову зацікавлена в трудових ресурсах з України. У цих умовах, зі слів Андрія Окари, дуже важливим стає налагодження співпраці України та Норвегії.

"Нещодавній візит нашого посла в Норвегії на острів Шпіцберген, де працюють українські спеціалісти, й анонсоване ним розширення співпраці України та Норвегії в арктичному регіоні, спричинив цілу бурю гнівних коментарів зі сторони росіян. Мовляв, куди вам, хохлам, до Арктики лізти. Такий напрям співпраці з Норвегією є дуже перспективним, оскільки дозволяє реалізувати наш кадровий та технологічний потенціал, і отримати економічні вигоди від освоєння Арктики", - пояснив політолог.

Георгій Кухалейшвілі також погоджується, що участь України в боротьбі за Арктику пояснюється економічними інтересами. До того ж у нас є доволі серйозний кадровий потенціал для арктичних досліджень. "Але Україна може в цій ситуації виступити хіба що в якості поставника обладнання, консультанта й партнера. Конкретно претендувати на якісь родовища Україна, яка не є Арктичною державою, не може", - додає він.

Читайте також

Ресурси Росії вичерпуються: як Путін намагається отримати від Китаю гарантії

И Украина, и Россия сейчас испытывают нехватку ресурсов, и поэтому активно ищут помощь у других стран

Від Парижу до Будапешта: навіщо Сі влаштував турне по Європі

Китаю очень важно закрепиться в Европе на фоне противостояния с США

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

У Штатов немало претензий к китайской компании TikTok