RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Руський з корейцем - брати навіки: що задумав Пекін

Китай використовує Росію врівень із КНДР для тиску на США

Китай використовує Росію врівень із КНДР для тиску на США Фото:

Кремлівський диктатор Володимир Путін зустрівся з північнокорейським "колегою" Кім Чен Ином на космодромі "Східний" Далекому сході РФ для ведення переговорів. Сенсацій не відбулося. Сторони обговорювали "поглиблення співробітництва" в економічній та технічній сферах, не афішуючи військових планів. Путін обтічно висловився про перспективи військово-технічного співробітництва, а Кім – підтримав кремлівську агресію проти України, традиційно дорікнувши у всіх бідах західних "імперіалістів", як завжди маючи на увазі США. Чому ні Путін, ні Кім у цій історії не є повністю самостійними гравцями, читайте у колонці військового експерта Олега Жданова, спеціально для "Апострофа".

Аналізуючи сьогоднішню зустріч двох диктаторів, швидше за все, доречніше сказати, що людина, зовні схожа на президента РФ Володимира Путіна, зустрілася з лідером КНДР. З огляду на стан здоров'я Володимира Путіна, а також кількість його двійників, не факт, що на зустріч на космодром Східний прибув саме він. Переліт з європейської частини РФ на Далекий Схід може бути фізично виснажливий для кремлівського диктатора. Тут, можливо, простіше відправити двійника. Тим більше, у ситуації, коли зустріч більше несе пропагандистський політичний характер.

Також важливо пам'ятати, що лідер КНДР – це не окрема політична фігура. Сьогодні він швидше виступав саме як посланник Китаю, який і стоїть за двома вказаними фігурами.

Читайте: Кім, дай патрони: чи отримає Путін зброю від КНДР

Китаю невигідний обвал російського фронту в Україні, до чого все зараз і йде, але прямо виступати на стороні Москви Пекін не хоче, щоб не потрапити під західні санкції. Нині тема економіки для Піднебесної має важливе значення. З одного боку, Пекін йде геополітичне протистояння зі Штатами, декларуючи необхідність побудови біполярного світу, але водночас ринки збуту китайської продукції перебувають на Заході.

Якщо відкинути політичні висловлювання сторін, тости за здоров'я Путіна та Кіма на урочистому обіді, а також декларації лідера КНДР спільно із РФ боротися проти "імперіалізму", то в сухому залишку зустріч диктаторів завершилася без сенсацій. Кім Чен Ин вкотре заявив, що Пхеньян підтримує російську агресію в Україні, а Путін висловився про "можливості" для військової співпраці між країнами.

Якщо виходити з публічних заяв представників Кремля, Путін та Кім не обговорювали тему ризику скочування в ядерну війну, хоча ще за день до цього кремлівський диктатор американцям та британцям, які нібито руками "української ДРГ" готували провокацію на російському ядерному об'єкті.

"Ні, це не обговорювалося ніяк", - цитували російські ЗМІ прес-секретаря російського президента Дмитра Пєскова. Він також зазначив, що сторони не обговорювали відправлення північнокорейських військових на фронт до України.

Зверніть увагу, що саме обговорювалося в офіційній частині переговорів: Путін і Кім Чен Ин детально говорили не про війну і не військово-технічне співробітництво, а обговорювали питання "розвитку відносин у галузі сільського господарства".

Путін сказав, що РФ та КНДР мають багато "цікавих проектів" у цих напрямках, не уточнивши, які конкретно. Прозвучали лише загальні фрази про проекти у сфері транспортного сполучення, логістики, відновлення роботи морського порту.

Чисто зовні, дивлячись на Кім Чен Іна, який прогулюється космодромом Східний, могло скластися враження, що мав місце нехай і пафосний, але екскурсійний візит державного масштабу. Далі ватажок КНДР відвідає Владивосток і Комсомольськ-на-Амурі, де в його планах подивитися на російські промислові підприємства.

Цілком реально, що тема поставок озброєнь, артилерійських снарядів та іншого необхідного для російської армії сторонами обговорювалася, але проблема для Кремля в тому, що Кім Чен Ін не має останнього і вирішального слова в цьому питанні. За цими переговорами стоїть Китай, який і вирішує, скільки і чого може отримати РФ, щоб її фронт остаточно не впав без чергової хвилі мобілізації, на яку Путіну йти ризиковано. Наступного року у нього "президентські вибори". Масова мобілізація та серйозні провали на фронті можуть зіпсувати йому чергове "переобрання".

Китаю потрібна слабка Росія, але ціла. До речі, США також бачать Росію ослабленою, але цілою через наявність великого ядерного арсеналу. Відмінності лише у баченні того, якими саме способами і якою мірою Кремль має бути ослаблений. Зараз Пекін, "благословляючи" по суті туристичний вояж Кім Чен Ина на території Далекого Сходу, підіймає ставки в протистоянні зі Штатами.

Явною ознакою того, що Кіму китайці дали "добро" поділитися зброєю з Путіним, стане реакція Білого дому. Якщо Джо Байден розпорядиться дати нам ракети ATACMS, це означатиме, що американська розвідка отримала інформацію про те, що Китай руками КНДР почав допомагати російському окупаційному контингенту в Україні.

Читайте: Зовсім все погано? Чому Путін знову почав загрожувати ядерною "дубинкою"

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним