RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

За крок до світової війни: чим може закінчитися конфлікт між США і КНДР

Напруженість на Корейському півострові може перерости в повномасштабну війну

Напруженість на Корейському півострові може перерости в повномасштабну війну Фото: EPA/UPG

Напруга на Корейському півострові зростає. Днями КНДР попередила, що "велика подія" вже близько. Експерти вважають, що великою подією скоріше за все стане ядерне випробування, яке може відбутися вже на цих вихідних. США заявили про готовність завдати превентивного удару по Північній Кореї у випадку проведення такого випробування. А ЗМІ повідомили про те, що Китай стягує свої війська до кордону з КНДР. Чим загрожує "похолодання" у відносинах США і КНДР, та до чого готується Китай, "Апострофу" розповідає екс-генконсул України у Стамбулі, глава правління "Майдан закордонний справ" Богдан Яременко.

Це перша серйозна зовнішньополітична криза для адміністрації Трампа, яка стала наслідком бездіяльності Обами. Стратегічна політика терплячості закінчилася і не дала ніяких результатів, а зараз фактично несе пряму загрозу американським військам в Японії та Південній Кореї. Адміністрація Трампа стикнулась з необхідністю знайти відповіді на ці виклики. Саме тому перші візити міністра оборони і держсекретаря США були у цей регіон. Цим пояснюються і достатньо жорсткі у виконанні Тіллерсона заяви про готовність надання ядерної зброї Японії, Південній Кореї, які Росія, а потім Китай, назвали порушенням неіснуючих договорів у сфері контролю за ядерною зброєю.

Щодо реакції Північної Кореї, то це були чергові запуски ракет. І якщо раніше вони відбувалися з одного полігону і було зрозуміло, що це тестування, то зараз вони відбуваються набагато частіше і з різних місць у КНДР. А це свідчить про те, що Північна Корея перейшла від тестувань до навчань із застосування ракетних і ядерних військ проти супротивника. Окрім того, корейці дистанціями, які пролітали ракети, чітко сигналізували, до чого готуються. Адже відстань кожного разу співпадала з відстанню від місця запуску ракети до американської військової бази в Японії чи в Південній Кореї.

Інший серйозний гравець в регіоні - Китай - не може дозволити, щоб ситуація розвивалась без його участі, тому це стало вагомою підставою для стягування під кордон з КНДР збройних сил. Таким чином китайці намагались зняти напругу та продемонструвати, що готові до будь-яких сценаріїв.

І хоча Тіллерсон попереджав про можливість застосування збройних сил проти Північної Кореї, пошуки вирішення ситуації дипломатичними способами все ще ведуться. Так, ядерна тема була однією з основних на останньому саміті Трампа і Сі Цзіпіна. У своїх дипломатичних підходах США намагаються чинити тиск на Китай, тому ми чуємо як лунають заяви про те, що Пекін не допрацьовує у північнокорейському питанні. Адже Китай міг би активніше застосовувати свій вплив на Північну Корею для стримування від агресивних дій та змусити КНДР переглянути політику.

З іншого боку, дуже важко сказати, як поведе себе Кім Чин Ин. Він – дуже молодий лідер, який активно бореться за владу як посиленням репресій, так і агресивною риторикою щодо Заходу. Ніхто не знає, яка у нього стратегія і наскільки далеко він готовий зайти. Не зрозумілою поки залишається і стратегія США.

Зрозуміло одне - ситуація дуже вибухова. Ми стаємо свідками розгортання серйозної кризи, яка загрожує перерости у повномасштабну війну. А це може стати початком світової війни.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною