RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Покарання наближається: Путін встав на фінішну пряму

Показання Манафорта можуть серйозно нашкодити і Трампу, і Путіну

Показання Манафорта можуть серйозно нашкодити і Трампу, і Путіну Фото: EPA/UPG

У понеділок, 30 жовтня, американський політтехнолог і екс-керівник передвиборного штабу Дональда Трампа в 2016 році Пол Манафорт явився зі своїм адвокатом у вашингтонський офіс ФБР, щоб здатися на вимогу федеральної влади. Як відомо, Манафорт є фігурантом розслідування про можливе втручання Росії в торішні американські вибори. Про те, які наслідки це може мати для Трампа та президента РФ Володимира Путіна, "Апострофу" розповів російський блогер і фінансист Слава Рабинович.

Манафорт – це одна з ключових фігур у Трампгейті/Кремльгейті. Сподіваюся, він заговорить. На підставі того, що він скаже, на велике журі й на слухання Конгресу будуть викликані інші фігуранти. Ці фігуранти мають давати присягу говорити правду, тільки правду і нічого, крім правди. Вигороджування під присягою зв'язків Трампа з Москвою призведе до процесів, на підставі яких ризик імпічменту буде збільшуватися в геометричній прогресії.

Для Росії ризики, швидше за все, в таймінгу зі знищенням путінського режиму. Росії вже нікуди падати в своїй репутації. Ще, напевно, роки три тому було абсолютно очевидно, що цивілізовані країни та їхнє політичне керівництво вирішили закінчити з режимом Путіна, але вони не знали, як це робити. Тим більше, що режим Путіна має ядерний арсенал.

Якщо подивитися на історію запровадження санкцій проти режиму Путіна, то вони були досить повільними. Я думаю, що швидкість і глибина цих санкцій також будуть збільшуватися в геометричній прогресії. До того часу, поки не відбудуться які-небудь події, включаючи різні сценарії: палацовий переворот, усунення Путіна від влади, якісь вуличні революції, якісь несподівані повороти під час так званих президентських виборів. У будь-якому разі, тиск на режим Путіна буде збільшено реально в геометричній прогресії.

Усе, що скаже Манафорт або що будуть говорити інші різні персонажі у зв'язку з цим, потрапить у скарбничку звинувачень проти путінського режиму, який здійснив атаку проти найважливішої основи американської демократії – проти інституту виборів. У англійській мові є вираз "to corrupt the election process". Кальковий переклад російською говорить про нібито якусь корупцію в цьому процесі. Насправді дієслово "to corrupt" означає набагато більше, ніж просто "корумпувати", фактично це означає "внести непоправні помилки", які знищують сам інститут виборів. Відповідно, це серйозне звинувачення. І я думаю, що путінському режиму через це буде не переступити у середньостроковій перспективі.

У міжнародній політиці та юриспруденції надзвичайно рідкісні випадки, коли персональні санкції вводяться проти конкретних голів держав. І хоча абсолютно очевидно, які злочини вчинив Путін, особливо за останні три з половиною роки, навіть за цих обставин персональні санкції проти нього введені не були. Я думаю, Путін став на фінішну пряму із заробляння персональних санкцій проти нього самого.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною