RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Страшна трагедія людства: як терористи влаштували пекельне 11 вересня в США - відео тих подій

Згадуємо факти наймасштабнішого теракту в історії людства

Згадуємо факти наймасштабнішого теракту в історії людства Фото: gettyimages.com

11 вересня 2001 року США і весь світ вразив масштабний теракт, аналогів якого світ не бачив ні до, ні після цього. Майже три тисячі людей стали жертвами атаки терористів, які захопили пасажирські літаки.

Два літаки здійснили зіткнення з вежами-близнюками Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку. Ще один літак врізався в будівлю Міноборони, а четвертий - впав у полі штату Пенсільванія після того, як люди спробували відбити захоплений літак у терористів.

Що відбувалося 11 вересня 2001 року

Вранці чотири групи терористів, в кількості 19 чоловік, захопили чотири рейсові пасажирські літаки.

Рейси 11 American Airlines (Бостон - Лос-Анджелес) і 175 United Airlines (Логан - Лос-Анджелес) врізалися у вежі-близнюки Всесвітнього торгового центру в південній частині Манхеттена в Нью-Йорку. Від зіткнення обидві вежі обрушилися, поховавши під завалами тисячі людей. Крім того, було зруйновано і третю вежу ВТЦ, на яку обрушилися вежі-близнюки.

Рейс 77 American Airlines (Вашингтон - Лос-Анджелес) повинен був знищити будівлю Пентагону, розташовану неподалік від Вашингтону, проте терористам задумане вдалося не в повній мірі. Однак в результаті зіткнення з західним крилом Пентагону загинули всі 64 людини на борту (в тому числі 5 терористів) і ще 125 осіб, що знаходилися в будівлі. Також постраждали більше сотні людей, що знаходилися недалеко від місця теракту.

Четвертий літак рейсу 93 United Airlines (Ньюарк - Сан-Франциско) за неофіційними даними повинен був врізатися в Капітолій або Білий дім, проте пасажири і команда рейсу спробували перехопити керування судном у терористів, в результаті чого літак впав в полі у штаті Пенсільванія. На борту лайнера загинули 40 пасажирів і 4 терористів.

Загальна кількість жертв і наслідки

Крім 19 терористів, в результаті атак загинули 2977 осіб. Ще близько 6,3 тисяч осіб отримали поранення різного ступеня тяжкості. При цьому майже 16 тисяч осіб, які перебували в будівлях веж ВТЦ, змогли вижити завдяки оперативній евакуації.

У США відразу ж почалася своєрідна авіапаніка. Було оголошено про скасування всіх комерційних рейсів, а літаки, що прибули в США з інших країн, були відправлені в аеропорти Канади і Мексики. Частину з них було відправлено назад в країни вильоту. Всім приватним літакам, які перебували в небі також було терміново наказано повернутися в аеропорти.

У небо над найбільшими містами США були підняті патрулі винищувачів ВПС і Національної гвардії.

В результаті паніки помилково повідомлялося про ще декілька терактів і навіть захоплення ще одного літака, однак нічого з цього не підтвердилося.

Меморіал

Згодом на місці веж-близнюків було побудовано Національний меморіал і музей 11 вересня. Його відкрили на десяту річницю трагедії.

Нагорі знаходиться зелена зона і два басейни, які уособлюють порожнечу, що залишилася після трагедії, а сам музей пам'яті знаходиться в будівлі під землею.

Читайте також

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Чинник Джонсона: чи підтримають у Конгресі США допомогу Україні

Від Майка Джонсона залежить дуже багато, оскільки він може винести до зали Палати представників питання допомоги Україні