RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія, як і завжди, дуже сподівається на зиму – політтехнолог із США

Проте підтримка України в США залишиться такою ж сильною

Проте підтримка України в США залишиться такою ж сильною Джейсон Смарт Фото: facebook.com/officeofjasonjaysmart

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну одним із ключових союзників нашої країни стали США. Проте зараз країна переживає певну турбулентність як у економіці, і у політиці. Напередодні виборів до Конгресу США, які відбудуться вже в листопаді, багато українців почали запитувати: а що ж буде з нами? Що зараз відбувається в Америці? Як ставляться у Білому домі до нашої країни? Про це в ефірі Апостроф TV розповів американський політтехнолог ДЖЕЙСОН СМАРТ.

– Чи бачить Вашингтон Україну в НАТО у найближчі 5 років?

- Я думаю, що ні.

– Американські сенатори Річард Блюменталь та Ліндсі Грем закликають Адміністрацію Байдена визнати росію державою-спонсором тероризму. Обидва сенатори вважають, що Білий дім повинен посилити тиск на президента Росії путіна, а також продовжувати допомагати Україні. Чому Білий дім так зволікає із визнанням Росії спонсором тероризму, і що зупиняє США?

– Є певна логіка у тому, чому вони не хочуть цього робити. Що це дасть Україні? Це буде не дуже позитивно. Чому? За законом, якщо ця країна буде в списку терористів, то гроші, які ми вже заморозили в Америці, а це мільйони доларів з росії, ми не зможемо дати Україні. Це будуть гроші тільки для американського бізнесу, який захоче позиватися до Росії. Значить, усі ці гроші підуть американському бізнесу. Це взагалі аж ніяк не допоможе Україні. Це по-перше.

По-друге, це закриття нашого посольства у Москві. А якщо ми закриємо наше посольство, значить наші служби безпеки – ЦРУ та решта – більше не будуть активно працювати у Москві. Я не знаю, чи це вигідно для Америки і для України.

– Чи боїться Вашингтон розриву дипломатичних відносин із російською федерацією?

– Я гадаю, що справа не у відсутності дипломатичних відносин. Просто ми більше не матимемо офіцерів спецслужб у Москві. Саме зараз це не зовсім вигідно, бо ми матимемо менше інформації.

– Тобто нам на цей статус взагалі не варто сподіватись? Чи все ж таки Конгрес і Сенат додавлять Білий дім?

– Вони можуть дотиснути. Я думаю, що, мабуть, Росія опиниться в цьому списку. Але більшість людей, які знають, як добре санкції працюють в Америці, не бачать у цьому нічого хорошого для України. Зрештою, ці 30 млрд доларів не підуть на розбудову України чи на постачання зброї. Це буде все для нашого внутрішнього бізнесу та наших громадян.

- Заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв нещодавно заявив, що ніколи не сумнівався в правильності введення військ до Грузії в 2008 році. За його словами, це був сигнал США та НАТО, що варто дослухатися до побоювань Росії. Традиційно він зазначив, що "ми ні в чому не винні, росії не залишили вибору". Знову нібито винен Альянс. Чому?

– Росія завжди це каже. Вони ніколи не кажуть, чому вони зробили те, що зробили. Вони завжди говорять пропагандистські фрази, бо хочуть, щоб люди думали, ніби весь світ атакує росію. Щоб громадяни Росії думали, що це якраз путін, Медведєв і весь цей клуб захищає їх. Якщо вони відчувають, що їхній лідер захищає їх, це дуже вигідно для Кремля. А якщо народ Росії відчує, що це просто агресія Росії, то це взагалі не вигідно. Тому їм потрібно зробити так, щоб люди в Росії думали, що лідери захищають їх.

– Чи опинилися б ми в нинішній ситуації, якби відповідь США і всього світу була б такою ж сильною, коли Росія окупувала Крим та частину Донбасу у 2014 році?

– На той час це була величезна помилка Білого дому – не захищати Україну. Саме через це на сьогоднішній день у нас сталася ця війна. Росія думала, що Америка та Європа не будуть готові захищати Україну.

– А на що тоді сподівався світ? Чи хотіли, щоб путін "наївся" Кримом і Донбасом і надалі не розв'язував війну? На що була ставка?

– Вони були надто наївні. Вони справді так і думали. З Кримом взагалі цікава історія, Раніше це була частина росії, тож у світі вирішили, що він хоче лише Крим та Донбас. Вони не зрозуміли, хто такий путін. Як я й сказав, це була величезна помилка – не захищати Україну від самого початку. Коли путін відчуває, що може щось зробити, то він це робить. Треба зробити так, щоб це було болісно для нього, щоб йому було неможливо навіть думати про те, щоб атакувати ще одну країну.

– The New York Times писав про те, що нібито між Білим домом та владою у Києві існує глибока недовіра. У тому числі через невирішені проблеми з корупцією в Україні. Томас Фрідман, автор колонки, заявив, що в США не довіряє українській владі набагато більше, ніж там про це говорять. Чи це так насправді? Наскільки прозорі взаємини між Білим домом та Банковою?

- Наскільки я пам'ятаю, Фрідман цю статтю написав ще кілька місяців тому. Така думка існує. Між Києвом та Вашингтоном були величезні проблеми саме через корупцію. Але чи відіграє це величезну роль на сьогодні? Я цього не бачу. На сьогодні я бачу, що Америка робить все можливе, щоб допомогти Україні. Американці знають, що треба працювати з Україною. Внутрішні проблеми, такі як корупція, – це не головне питання на даний момент.

– Росія розгортала дуже сильну інформаційну кампанію про те, що ми нібито продаємо зброю, яку отримуємо від Заходу. Чи довіряють західні країни, зокрема США, цій інформації? Чи ведуться вони ще на такі хитрощі Кремля?

– Я читав про це у російській пропаганді, але я не бачу цього в Америці. Вийшла одна стаття про це. Про це ніхто не пише, це не така популярна тема, щоби про неї говорили. Це навіть не доходить до людей. Люди в Америці у це просто не вірять. І головні ЗМІ, такі як CNN та Fox News, про це не говорять.

– Нас часто схиляють до того, щоб сісти за стіл переговорів із росією. Був досить успішний кейс із вивезення зерна, хоча ми укладали договір із Туреччиною та ООН, а не з росією. Чи може зараз існувати такий переговорний майданчик?

– Я не бачу, навіщо зараз потрібні переговори із росією. Вони говорять щось, підписують щось, але далі роблять, що хочуть. Це невигідно зараз. Треба зробити так, щоб взагалі Росії не було в Україні і тоді вже розпочинати переговори.

– Існує думка, що взимку ситуація може погіршитися. У Європі може виникнути брак газу, через що західні лідери схилятимуть президента України Володимира Зеленського до переговорів із Москвою, і путін на це дуже сподівається. Як ви думаєте, чи справді це може стати приводом?

– Росія, як завжди у своїй історії, дуже сподівається на зиму. Це завжди було захистом Росії. Але я бачу, що поки що є досить висока підтримка України. Я не думаю, що взимку буде катастрофа. Звичайно, буде важче, але це не буде кінець світу. Є величезна підтримка, і вона продовжиться.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Новини партнерів