RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дилема Байдена: як українське питання вплине на президентські вибори у США

До виборів у Штатах залишилося півтора роки, але претенденти готуються до них уже зараз

До виборів у Штатах залишилося півтора роки, але претенденти готуються до них уже зараз Фото:

Президент США Джо Байден офіційно оголосив, що йде на другий термін і балотуватиметься на виборах у 2024 році. Згідно з опитуваннями, Байден є досить непопулярним президентом, але у його потенційного опонента Дональда Трампа справи з громадською підтримкою ще гірші. Обидва претенденти мають різне розуміння зовнішньої політики США, особливо щодо України, але у Байдена шансів на переобрання поки що більше. Чому і як його перемога на наступних виборах "зав'язана" на успіхах української армії, читайте у матеріалі "Апострофа".

За права та свободи

Трихвилинне відео Байдена у Twitter з оголошенням про те, що він братиме участь у виборах президента, почалося зі слова "свобода".

"Питання, з яким ми стикаємося, полягає в тому, чи буде у нас у найближчі роки більше свободи чи менше. Більше прав чи менше. Я знаю, яку відповідь я хочу чути, і думаю, ви теж знаєте. Зараз не час для самозаспокоєння. Ось чому я балотуюся на новий термін", - заявив Байден.

Президент США додав, що у кожного покоління стаються моменти, коли доводиться відстоювати демократію та свої основні свободи.

"Я вірю, що це наше. Ось чому я балотуюся на переобрання на пост президента Сполучених Штатів. Приєднуйтесь до нас. Давайте завершимо роботу", - сказано у підписі до відео.

Читайте: Трампа підвели під статтю: що загрожує колишньому президентові США

Формально претендента на посаду президента має висунути Демократична партія за результатами праймериз, але вже зараз очевидно, що у Байдена особливо немає конкурентів.

"Прогнозоване рішення Джо Байдена. В історії США з чинних президентів відмовився йти на другий термін лише Ліндон Джонсон. Таким рішенням Джо Байден демонструє прагнення Білого дому та Демократичної партії зберегти стабільність і передбачуваність внутрішньої та зовнішньої політики США. Якби Байден відмовився від висування в 2024 року, демократи опинилися б у невизначеній ситуації, всередині Демократичної партії могли б розпочатися конфлікти та кулуарні протистояння, якими точно скористалися б республіканці", - зазначив у розмові з "Апострофом" голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Інтереси України

Джо Байден став першим президентом США, який з моменту краху СРСР та завершення Холодної війни зіткнувся з ризиком скочування у світовий військовий конфлікт. Відкрита агресія Кремля проти України стала головним зовнішньополітичним викликом для американської адміністрації.

"Байдену до 2024 року необхідна переконлива перемога України, інакше опоненти завалять його претензіями щодо "доцільності" бюджетних видатків на допомогу нашій країні. У гіршому для нас варіанті, якщо навіть відносного результату на полі бою не буде, то Білому дому доведеться грати у складну дипломатичну гру з пошуку "раціонального компромісу", що припускатиме, як мінімум, припинення вогню. Для нас це невигідний сценарій, але його може бути достатньо, щоб команда Байдена показала американським виборцям хоч і такий, але політичний результат", - каже Володимир Фесенко.

Джо Байден вже зараз може надати американському суспільству низку досягнень у зовнішній політиці на тлі провалів Кремля в Україні – зміцнення НАТО, посилення американського впливу на Європу, а також готовність США очолити зусилля цивілізованого світу у захисті демократії, прав людини та законності.

Подібні аргументи критично можуть сприйняти лише ідейні прихильники екс-президента Дональда Трампа, який, незважаючи на всі скандали та судові процеси, залишається республіканським фаворитом. Його конкурентом за партійну номінацію може стати губернатор Флориди Рон Десантіс, внутрішньопартійний рейтинг якого становить близько 31%. Дональд Трамп, який ще восени минулого року заявив про свої президентські амбіції, внутрішньопартійний рейтинг становить 46%.

"У Трампа немає 100% гарантії, що саме він переможе на праймеріз Республіканської партії. Нещодавні звинувачення та викриття проти нього лише мобілізували його прихильників, які вважають, що всі справи проти Трампа або сфабриковані, або мають суто політичне мотивування. Цікаво інше – чи буде Трамп висуватися, якщо республіканці його не підтримають. Швидше за все, буде, враховуючи його прагнення, він може піти на створення власної партії. Не виключено, що Трамп опосередковано шантажує GOP (Grand Old Party – так називають Республіканську партію – "Апостроф") розколом, якщо його не підтримають на праймеріз", - сказав у коментарі "Апострофу" політичний експерт Петро Олещук.

Непопулярні кандидати

Незважаючи на те, що Демократична партія не має дієвих альтернатив Джо Байдену, його підтримка всередині США залишається невисокою. Згідно з опитуваннями, 70% американців, включаючи 51% демократів, вважають, що він не має балотуватися на другий термін. Рейтинг схвалення Байдена коливається на рівні не більше 42%.

Дональд Трамп має рейтингову картину в деяких аспектах гіршу. Близько 60% респондентів упевнені, що екс-президенту не слід балотуватися у 2024 році. Згідно з питаннями, політичні дії Трампа негативно сприймають близько 53% американців, а позитивно - лише 34%. Позиції ексцентричного республіканця сильні лише серед свого ядерного електорату. Як показує загальноамериканське опитування NBC News, Дональда Трампа, незважаючи на кримінальні звинувачення, готові підтримати 2/3 республіканців, які мають право голосувати на партійних праймеріз.

"Показники популярності та антирейтинги слід враховувати, але в найближчі півтора роки багато що може зміниться. В американській історії президенти мали шанси на переобрання, якщо країна не потрапляла в рецесію. Зараз економіка США демонструє стабільність. Трамп у певному сенсі зручний претендент для Байдена. Екс-президент, якому зараз 76 років, навряд чи звинуватить свого 80-річного опонента в "старості" або "немічності". Якщо Байден, будучи політиком старої епохи, хоча б намагається обговорювати нові підходи до проблем економіки, клімату або штучного інтелекту, Трамп все далі йде в архаїку, мріючи зробити "знову великою" Америку з минулого", - каже "Апострофу" політтехнолог Олексій Голобуцький.

Елемент невизначеності також вносить складна американська система президентських виборів, коли громадяни голосують не безпосередньо за кандидата, а за колегію виборців, яка визначає, хто саме стане господарем Овального кабінету. Претендент може випереджати супротивника у загальнонаціональному масштабі, але, перегравши опонента лише на рівні окремих штатів, у результаті заручиться великою кількістю голосів виборців.

Також не слід виключати і різні "форс-мажори". У 2016 році переважна більшість американських соціологів та аналітиків схилялася до перемоги демократичного кандидата Хілларі Клінтон. У результаті "ядерний електорат" демократів у певному сенсі розслабився, а прихильники Дональда Трампа продемонстрували високий рівень мобілізації, забезпечивши ексцентричному політику перемогу. Нині ситуація складається в такий спосіб, що можливі "форс-мажори" грають як проти Дональда Трампа, так і проти Джо Байдена.

Читайте: Стони бурлаків і "миротворчість": що дадуть переговори Зеленського та Сі

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Новини партнерів