RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Стогін бурлаків і "миротворчість": що дадуть переговори Зеленського та Сі

Піднебесна зайняла зручну для себе позицію "нейтралітету"

Піднебесна зайняла зручну для себе позицію "нейтралітету" Фото:

У середу, 26 квітня, відбулися довгоочікувані телефонні переговори між президентом України Володимиром Зеленським та головою КНР Сі Цзіньпінем. Як повідомили китайські ЗМІ, розмова відбулася з ініціативи української сторони. Це перші переговори лідерів України та Китаю після початку повномасштабного російського вторгнення. Цікаво, що після розмови із Сі Зеленським повідомив про призначення нового посла України в Китаї. Піднебесна, у свою чергу, вирішила відправити до нас свого спецпредставника для "політичного врегулювання кризи в Україні". "Апостроф" розбирався в тому, наскільки серйозними є наміри Китаю і як він зможе реально вплинути на закінчення війни.

Китай грає вдовгу

Більше року знадобилося Сі, щоб поговорити з президентом України Володимиром Зеленським. Намагаючись вжитися в роль "нейтральної держави" Піднебесна, проте, у своїх діях явно і неявно тяжіє до Росії. Проте це не заважає Китаю активно демонструвати свої "миротворчі" - але, прямо скажемо - вельми специфічні наміри. Нагадаємо, у річницю початку війни, 24 лютого, КНР представив свій так званий мирний план щодо України, який, втім, розкритикували експерти як в Україні, так і на Заході. Справа в тому, що документ, озвучений Пекіном, не передбачає ані негайного припинення вогню, ані банального виведення російських військ з території України. Іншими словами, ідея Сі Цзіньпіна зводилася до фіксації нинішньої лінії фронту як де-факто нового кордону. Проте особисто Зеленський від різкої критики мирного плану КНР тоді утримався.

Ще через місяць, у 20-х числах березня, Сі поїхав до Москви на зустріч із Путіним. Російський диктатор після переговорів із главою КНР заявив про підтримку мирного плану Китаю. Тоді ж у КНР зазначили, що Сі Цзіньпін має намір по телефону поговорити із Зеленським. Однак розмови тоді так і не відбулося.

Ще через місяць у квітні до Китаю поїхав президент Франції Макрон. Після цього візиту до ЗМІ з'явилися повідомлення, що Макрон також готує мирний план, який спільно просуватиме з Китаєм, щоб улітку вийти на переговори України та РФ. Що це за план – невідомо й досі.

Читайте: Україні не варто турбуватися про вступ до НАТО – генерал Бен Ходжес

Минуло ще три тижні після зустрічі Макрона з Сі та телефонна розмова Зеленського з лідером Китаю таки відбулася.

"А куди китайцям поспішати? - пояснює "Апострофу" подібну повільність КНР політолог Володимир Фесенко, - Китай грає вдовгу, рухається покроково і після кожного кроку робить паузу, дивиться на реакцію".

Політолог Віталій Кулик вважає, що поговорити з Зеленським Сі спонукали низку обставин: "Я думаю, що для розмови з Зеленським Китай не мав додаткових аргументів до свого "мирного" плану. По-друге, Китай зіткнувся з протидією Європи та США. По-третє, заява посла КНР у Франції (представник Пекіна в Парижі поставив під сумнів суверенітет колишніх радянських республік, - "Апостроф"), за яку офіційному Пекіну довелося виправдовуватися. Тому подальше мовчання було вже неможливим".

Думки сторін та реакція РФ та США

Державна китайська телекомпанія CCTV повідомила, що під час телефонної розмови Зеленського та Сі Цзіньпіна лідер КНР наголосив на тому, що єдиний вихід з війни – переговори. "У розмові з президентом України Голова Сі запевнив його, що Китай завжди був і залишається на стороні миру", - написали китайські ЗМІ.

Пізніше Офіс президента України опублікував заяву Зеленського: "Особливу увагу приділили шляхам можливої взаємодії з метою встановлення справедливого та сталого миру для України. Ніхто не бажає миру більше, ніж український народ. Ми – на своїй землі та боремося за наше майбутнє, реалізуючи невід'ємне право на самооборону. Мир має бути справедливим та стійким, заснованим на принципах міжнародного права та поваги до Статуту ООН. Не може бути жодного миру за рахунок територіальних компромісів. Територіальна цілісність України має бути відновлена в межах 1991 року".

Відреагували на телефонну розмову Сі та Зе в Росії. Представник МЗС РФ Марія Захарова не преминула похвалити Китай і вчергове висловити невдоволення Україною: "Наголошуємо на готовності Китаю докладати зусиль для налагодження переговорного процесу. При цьому Київ демонструє неприйняття будь-яких здорових ініціатив, спрямованих на врегулювання. Українська влада та їхні західні куратори вже демонструють можливості із замотування мирних ініціатив".

Білий дім також привітав телефонну розмову Сі Цзіньпіна та Зеленського, але висловив невпевненість у тому, чи "дасть він імпульс миру".

Коли говоритимуть

Загалом Україна і Китай дотримуються різних точок зору щодо закінчення війни. Пекін, до речі, продовжує називати війну "кризою", ніби підігруючи Росії.

"Неважливо, як китайці називають війну, головне, що ця телефонна розмова - початок прямої участі Китаю в переговорному процесі, - каже Володимир Фесенко, - Китай сприймає нас як союзників США, і Китаю не вигідна поразка Росії, оскільки вона покаже, що Західний світ переміг".

"Телефонна розмова - це прелюдія до переговорів, - каже Віталій Кулик , - Китай не зайняв позицію РФ, він відстоює свої інтереси. А його інтереси полягають в ослабленні як Росії, так і Заходу".

Щодо початку офіційних переговорів, то тут обидва експерти сходяться на думці, що це станеться не скоро.

"Спочатку будуть консультації, а активні переговори розпочнуться на початку наступного року, - вважає Володимир Фесенко, - з нашого боку також виступатиме Макрон".

Було заявлено, що Китай направить свого представника з візитом до України та інших країн для консультацій щодо мирного врегулювання. Очолив цю спеціальну китайську делегацію колишній посол КНР в РФ Лі Хуей.

Політолог Віталій Кулик бачить у цьому плюс: "Лі Хуей знає, що таке Росія, думаю, що він має контакти в Росії і може зателефонувати безпосередньо Патрушеву чи Мішустіну. Він знає, як вести переговори з росіянами. І не слід побоюватися, що Лі Хуей нібито проросійський. Він скоріше прокитайський".

Згоден з Куликом та Володимир Фесенко. "Цей спецпредставник відстоюватиме інтереси і виконуватиме установки Пекіна. Він не проросійський".

Болюче ядерне питання

Не встиг Зеленський покласти слухавку, як в інформпросторі України почали поширюватися панічні настрої про те, що Зеленський нібито погоджується на мирний план Китаю, а Захід нас нібито зливає.

"Мені набридло чути стогін бурлаків на Дніпрі про те, що західні партнери нас зливають, - каже "Апострофу" Володимир Фесенко, - ніхто нас не зливає. Давайте будемо реалістами. У нас сформувалися завищені очікування з приводу закінчення війни. Я думаю, що вона закінчиться переговорами і я впевнений, що зливати нас на потіху Росії ні США, ні Європа не будуть. На переговори будуть впливати і США, і Європа і, безумовно, події на фронті".

"Ми не вестимемо розмову про заморожування конфлікту", - упевнений Віталій Кулик.

Як буде складатись переговорний миротворчий процес Китаю і чи відбудеться він взагалі – покаже час. Але вже зараз є збіг позицій Китаю та України щодо використання ядерної зброї, якою постійно лякає країна-агресор. Як заявив прес-секретар Зеленського Никифоров, погляди України та Китаю збігаються у питанні невикористання ядерної зброї та її нерозповсюдження. Також Пекін погодився, що не можна брати у заручники ядерні об'єкти.

В історії з "(не)мирним" атомом варто згадати про неприємну ситуацію, в яку нещодавно потрапив Китай: у березні, буквально відразу після візиту Сі Цзіньпіна до Москви, де було підписано документ, в якому Москва та Пекін домовилися про нерозповсюдження ядерної зброї, Путін заявив про передачу ядерної зброї Білорусі. Таким чином, було завдано дуже болючого удару по реномt Пекіна. Тому в цьому питанні, мабуть, підтримка Китаю буде на нашому боці. А це вже щось...

Читайте також: Ліки від "Кинджалів" та "Іскандерів": як Україна закриє небо

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Новини партнерів