RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Істерія та гонка озброєнь: США і Росія готують один для одного нові ракети

В основі рішень, що ініціюють в Конгресі, лежать політичні цілі

В основі рішень, що ініціюють в Конгресі, лежать політичні цілі Фото: flickr.com/photos/soldiersmediacenter

Видання Politico опублікувало матеріал про те, що в адміністрації президента США тривають дискусії щодо виходу з Договору про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності (РСМД), який був укладений між Сполученими Штатами та СРСР у 1987 році. Росія, яка зараз є другою стороною цього договору, заявила, що не залишить таке рішення США без відповіді. Якими будуть відносини між США і РФ після виходу сторін з договору, "Апострофу" розповів російський військовий оглядач Олександр Гольц.

Припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності буде означати гонку озброєнь. Тому що навряд чи ті американські конгресмени, які ініціюють це рішення, погодяться з тим положенням, що у Росії є наземні ракети середньої дальності, а в США немає. Можна вважати цю заяву фактом, що означає вихід з договору. По-перше, американці вважають, що Росія порушила договір про РСМД. По-друге, є дуже потужне лобі в Конгресі, яке прагне вжити певних заходів. Пентагон та Держдеп цьому опираються, але потрібно розуміти, що це не пусті балачки.

У статті Politico прямо говориться, що республіканці будуть тиснути на президента США Дональда Трампа, щоб ініціювати розробку і розгортання нових ракет. В перспективі це означатиме повернення до ситуації початку 80-х - якщо їм вдасться розмістити їх цього разу - коли американські ракети були розташовані в Західній Європі та могли протягом декількох хвилин долетіти до Москви та Ленінграда.

Якщо говорити про збільшення оборонного бюджету, який може спровокувати ця гонка озброєнь, то поки російська влада демонструє раціональність щодо військових витрат, яка була невластивою радянським лідерам. При тому, що Росія витрачає величезні гроші на оборону, але це не перевищує 4% ВВП. Якщо Росії вдасться залишитися в цих межах, то це не буде руйнівним для країни. Якщо лідери піддадуться мілітаристській істерії, це загрожує дуже серйозними економічними втратами.

В основі рішень, що ініціюють в Конгресі, лежать швидше політичні цілі, ніж прагнення збільшити оборонні витрати. Новий проект із розробки нової ракети призведе до якихось нових витрат, але бюджет Пентагону такий, що збільшувати його практично неможливо. Рішення про створення нової ракети призведе не до збільшення бюджету, а до його перерозподілу. Там у кожного проекту є свої лобісти.

Читайте також

Провал українського "вікна": чому Кремль не зміг повісити "Крокус" на Київ

За терактом може стояти одне з угруповань Кремля

Бої на території Росії: які цілі у російських добровольців

Що відбувається у Бєлгородській та Курській областях РФ та які цілі у повстанців-добровольців

Битва за Молдову: здавалося б, до чого тут Україна

Кремль має розрахунок під час президентської кампанії послабити нинішнє керівництво Молдови