RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Силовики Лукашенко влаштовують постановки на кордоні з Україною, але це не для вас - журналіст Belsat

Як українцям реагувати на войовничі заяви Бацьки

Як українцям реагувати на войовничі заяви Бацьки Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко Фото: Getty images

У понеділок, 9 серпня, під час прес конференції "Велика розмова" у Мінську невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко звинуватив Україну в підготовці бойовиків і постачанні зброї до Білорусі. Крім того, він пообіцяв перейти кордон між державами. Чи існує загроза для України з боку Білорусі, навіщо Лукашенко розпускав фейки про Україну, і що стоїть за історією з автомобілем, який проривався до Білорусі - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів керівник редакції новин телеканалу "Белсат" ІГОР КУЛЕЙ.

- Україні потрібно готуватися до того, що Білорусь може стати потенційним агресором?

- Я витримав приблизно півтори години розмови Олександра Лукашенка. Сама пряма мова була 8,5 годин. Насправді, слухати це практично неможливо, тому що там фейк на фейкові. Олександр Лукашенко повторює старі штампи.

Його манера розмови з журналістами, наприклад, щодо України - давно відома. Він 27 років говорить точно так само.

Я думаю, що українцям точно нічого боятися. Це популістські заяви, спрямовані на білоруське суспільство. Адже там сиділа аудиторія. Це зібрана підтримка, люди, які дуже сильно підтримують Лукашенка. Можливо, всі вони вмістилися в одне приміщення. І він говорив їм, він намагався сподобатися їм. І цей ефект подіяв, люди йому аплодували.

Тобто ці заяви Лукашенка не варто сприймати всерйоз тому, що вони не мають під собою нічого, крім бажання Лукашенка якось пожартувати серед своїх.

- Специфічні жарти. Ми бачимо, що зароджується певна співпраця з Російською Федерацією. Маючи агресію на сході України, ми трохи побоюємося, оскільки у нас досить велика ділянка кордону з Білоруссю, і вона не прикрита. Може це не зовсім думка Лукашенка?

- Ні, навряд чи. Треба було б почути і інші вчорашні заяви Лукашенка і про Україну зокрема. Адже він розповідав, що ми з українцями не псуємо остаточно відносини, що він з Володимиром Зеленським як з рідним сином розмовляє, що він навколо Порошенка поводився, як бджілка, улещував його всіляко. Тут треба розуміти, чому Олександр Лукашенко так себе веде. Він, як глибоко переконана радянська людина, в принципі не відчуває ніяких теплих почуттів до демократично обраних лідерів країн.

Але ось економіка - це дійсно те, що йому важливо. Треба не забувати, що Україна, хоч і частково приєдналася до санкцій проти білоруського режиму, не надто йде на якісь економічні кроки. Тому що Білорусь і Україна дуже тісно пов'язані саме в нафтовій сфері. Білорусь постачає дуже багато бензину і дизельного палива на український ринок.

В принципі, і для України це дуже важливі стратегічні поставки, тому і Київ теж не прагне їх розривати. Саме це і є тим фундаментом, який тримає ці відносини від остаточного розриву. Хочу зауважити, що Володимир Зеленський - це один з, а можливо навіть єдиний лідер країни, який не зустрівся з демократичним лідером Світланою Тіхановською, незважаючи на те, що Україна частково приєдналася до санкцій проти режиму. Наприклад, до закритого неба - після цього захоплення літака Ryanair Україна закрила своє небо для білоруських літаків. Проте всі країни, які так чи інакше вводять санкції проти режиму, зустрічалися з демократичним лідером Тіхановською, але президент Зеленський - ні.

- Були дуже конкретні звинувачення. Мовляв, Україна готує бойовиків, Україна постачає зброю. Це про що?

- Це постановки білоруських спецслужб, які вдають, що з української території перекидають на територію Білорусі якусь зброю, намагаються прорватися якісь машини, бойовики, які проносять якусь зброю - все це речі, спрямовані на білоруське суспільство.

Тобто Олександр Лукашенко намагається таким чином лякати свою номенклатуру, свою вертикаль, білоруське суспільство, білорусів, які умовно не мають доступу до незалежної інформації. Він намагається лякати, створюючи видимість загрози. Колись це була тільки Україна. Зараз, коли санкції проти режиму ввели європейські країни, додалися і Литва, і Польща, і Німеччина, яка завжди була дуже нейтральна. Олександр Лукашенко завжди відгукувався про неї дуже добре. Тепер вона опиняється серед "лідерів-ляльководів" протестів.

Ну, природно, США і Держдепартамент - куди вже без них. Так що не сприймайте це все серйозно. Це речі, спрямовані на білоруське суспільство.

А ось факти, які раніше з'являлися, ніби з боку України затримали якісь автомобілі - це все провокації білоруських спецслужб, які українською стороною ніяк не були підтверджені. Тобто умовна машина, яка з України проривалася на територію Білорусі зі зброєю, виявляється, ніколи з української території не в'їжджала. Вона виїхала з території Білорусі на нейтральну зону, розвернулася і намагалася "увірватися" назад до Білорусі.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів