RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін, тобі Україну нічим не налякати, "референдуми" Росію не врятують - боєць Нацгвардії

Ярослав Лисенко про ситуацію на Бахмутському напрямку та так званих "референдумах"

Ярослав Лисенко про ситуацію на Бахмутському напрямку та так званих "референдумах" Ярослав Лисенко Фото: Facebook / Ярослав Лисенко

Бахмутський напрямок є однією з найгарячіших точок українсько-російської війни на цю мить. Окупанти накопичили там сили та намагаються просуватися вперед. Українські воїни навіть попри великі втрати мужньо стоять на позиціях та очікують на підкріплення. За спостереженнями українських захисників, поки проти них воює регулярна армія росії, а також "вагнерівці". Новомобілізованих представників окупантів там поки немає.

Що відбувається на Бахмутському напрямку, із чим пов'язане загострення на цій ділянці фронту, та як на ситуацію вплине "референдум" - в ефірі Апостроф TV розповів боєць батальйону "Свобода" Нацгвардії України ЯРОСЛАВ ЛИСЕНКО.

– Яка зараз ситуація на напрямку, де ви знаходитеся?

– Хотів би сказати, що ситуація в нас складна. Ворог дуже загострив свої атаки на Бахмутському напрямку. Ви вже, певно, бачили повідомлення від речників ЗСУ, що ми несемо дуже великі втрати. Ситуація надскладна, хлопці тримаються.

Бахмутський напрямок для нас традиційно є дуже важливим. Він закриває з півдня ніби ворота до Слов'янська, Краматорська – до всієї цієї великої агломерації. Тому зараз тримаємося. Очікуємо підкріплення як зброї, так і особового складу. Будемо сподіватися, що не те що вистоїмо, а що ворог буде нами розбитий, і ми на цьому напрямку перейдемо від оборони до наступальних дій.

Дивіться: Під розривами снарядів: як волонтери допомагають людям на передових рубежах Донеччини - фоторепортаж

– З чим пов'язана зміна тактики ворога? З прибуттям цих перших "чмобілізованих" чи якимись іншими речами?

– По-перше, я не думаю, що хтось уже кудись прибіг. Ви бачите, там у них мобілізація більше схожа на хаос із вбивствами військкомів, підпалюванням військкоматів тощо. Вона буде розгоратися не один день. Дай Боже, щоб це пішло в тому руслі, яке нам потрібне, щоб ті недомобілізовані чи як їх називають розбіглися, дорогою вбиваючи своїх військкомів. Але на сьогоднішній момент жодного мобілізованого абсолютно немає. Минуло 3-4 дні від оголошення мобілізації. За цей час вони навіть фізично не звезли всіх до якихось великих мобілізаційних центрів.

Тому ми зараз маємо справу з "вагнерівцями" та регулярними військами. Зокрема з військами недореспублік "ЛНР" та "ДНР". На тому напрямку чому загострення? Я думаю, їм віддають накази про якісь активні дії, тому що треба передавати нагору до путлєра якісь розповіді про успіхи. Тому вони тиснуть там, де в них на сьогоднішній момент найбільша концентрація сил.

– Вочевидь, вони можуть посилювати наступ і на тлі "референдумів". Чи може це бути причиною, що загострення відбувається саме в ці дні, коли відбувається "голосування"?

– Якщо дивитися на всі ті дії, оголошення, коли розпочалася війна і так далі, ми бачимо, що влада росії все намагається приурочити до якихось знакових для них днів. Тому і зараз вони, можливо, під "референдум" хочуть мати хоч якісь успіхи, про які можна розповісти, і підняти дух тих покидьків, які голосують за приєднання. Але ж ми розуміємо, що ніякого голосування немає. Відзнято декілька роликів постановочних. Ви ж бачили вже, як беруть ці канцелярські папки, нібито таємне голосування, ніхто нічого не бачить, всі відвернулися. Якась жіночка-зрадниця, здається, в Запорізькій області, колаборантка проголосувала і все.

Ми розуміємо, що вже всі документи підготовлені, числа вже всі підраховані. Вже є більше 50%, хоча ми розуміємо, що там залишилося відсотків 20 населення тих окупованих територій, які не змогли виїхати. Але вони намалюють, що +50% від населення цих територій вже проголосувало, оголосять, що вибори вже відбулися, що це вже російська територія. Відповідно, чи будуть міняти доктрину, якісь будуть словесні хитросплетіння використовувати, чи будуть оголошувати нам війну, тому що нібито в них на нашій території тепер є своя країна.

Я не розумію, як вони взагалі будуть це розповідати. Але вони фантазери дуже гарні, думаю, якось пояснять. Їм треба буде оголошувати Україні повномасштабну війну. Якщо так, то так. Дивіться, Україна вже пережила і ядерний вибух, і війну, і вже вісім років воює. Тому я думаю, що нас нічим не злякаєш. Ми переживемо їхній ганебний референдум. А як ми його переживемо? Звісно, звільненням цих територій від орків.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів