RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Штурм Алеппо: чи зможе Асад розвинути наступ в Сирії

Військова перемога далася урядовим військам дорогою ціною

Військова перемога далася урядовим військам дорогою ціною На момент штурму сирійського Алеппо в місті перебувало близько 80 тисяч мирних жителів Фото: EPA/UPG

Сили президента Сирії Башара Асада за підтримки російської авіації взяли штурмом місто Алеппо. В результаті боїв місто практично повністю зруйноване, а штурм супроводжувався масовими вбивствами мирних жителів. Через це місцеве населення налаштоване надзвичайно вороже по відношенню до Асада. З цієї причини взяття Алеппо зовсім не означає завершення війни в Сирії. Башар Асад, чиї ресурси і без того досить обмежені, тепер буде змушений відволікати великі сили для контролю над нелояльним містом, що не дозволить йому розвивати наступ на інших напрямках.

Взяття Алеппо урядовими військами Асада не означає завершення війни в Сирії. Збільшення території, підконтрольної Башару Асаду, створить для нього проблему їх утримання. Якщо в Алеппо перебувало кілька опозиційних угруповань, які були орієнтовані на оборону міста, то тепер ці сили будуть децентралізовані, а значить протидія їм буде ускладнено. Дроблення сил опозиції не дозволить протидіяти їм з допомогою великих угруповань урядових сил за підтримки з повітря. Таким чином, війна перейде у формат протистояння невеликих бойових груп, в якому урядові сили будуть програвати в умовах відсутності підтримки місцевими жителями. Масові вбивства урядовими військами мирного населення Алеппо, котре є переважно сунітським містом, стимулюють активність смертників, формують систему "кревної помсти", яка призведе до високого рівня насильства в місті, котре перейшло під контроль сил Асада.

На момент штурму Алеппо в місті перебувало близько 80 тисяч чоловік. Це означає, що як мінімум 80% від цієї кількості залишаться там і після встановлення контролю силами Асада. Утримання вороже налаштованого міста є складним завданням і буде супроводжуватися, по-перше, втратами з боку сирійської урядової армії, а по-друге, посиленням репресій з боку останньої щодо мирного населення. В той же час виконання такого завдання потребує присутності значного військового угруповання, що змусить Асада обмежити використання своїх (і без того нечисленних, - "Апостроф") військ на інших напрямках. Здача Пальміри стала результатом нестачі сил і засобів, які були задіяні в операції по штурму Алеппо. Таким чином, необхідність контролю над містом, стримування ІДІЛ в районі Пальміри не дозволить Асаду розвинути наступ на інших напрямках. Подальший рух урядових сил на схід, особливо в напрямку Ракки, малоймовірний.

Метою Асада і РФ не є ІДІЛ. Аналіз тактичних устремлінь свідчить про те, що їх пріоритетом є отримання контролю над західними районами країни: Хомсом, Ідлібом. Таким чином, не виключено, що Кремль і Дамаск готові йти на переговори з представниками племен, що підтримують помірно опозиційні сили, з мирного врегулювання ситуації після взяття Алеппо в західних провінціях країни. На це вказує також і характер операції в Алеппо. Тотальне руйнування міста, швидше за все, говорить про низький потенціал російсько-сирійського угруповання і необхідність радикальних дій для встановлення контролю над містом. РФ активно позиціонує взяття Алеппо як переломний момент у війні, що вказує на необхідність тактичної перемоги будь-якою ціною для зниження темпу бойових дій свого угруповання, особливо після втрати Пальміри.

Інфраструктура Алеппо практично повністю зруйнована. Таким чином, спроби урядових сил відновити місто потребуватиме значних фінансових витрат, а об'єкти будівництва стануть мішенню для атак. Необхідність контролю Алеппо не дозволить звільнити достатня кількість сил і засобів для урядового наступу в східному напрямку і в район Пальміри. Частини ІДІЛ більш боєздатні, ніж підрозділи сирійської опозиції. Їх тактика еволюціонує. У разі розвитку ІДІЛом подальшого наступу, найвірогіднішими напрямками є Хомс і околиці Дамаска. Це виглядає логічно, оскільки дозволить об'єднати підконтрольні ІДІЛ території в районі Пальміри з територіями на південь від Дамаска, що включають міста Каср, Асфар, Тель Даква, Бір Дасеб. Одночасно ІДІЛ отримає можливість захопити два аеродроми сирійських урядових військ: Думайр, Сайкал. ІДІЛ успішно поповнив арсенал за рахунок зброї, техніки і боєприпасів, залишених російськими підрозділами, що втекли з бази під Пальмірою. Це дозволить їм компенсувати втрати в бронетехніці, понесені в результаті авіаударів. Збереження територій під контролем ІДІЛ є вигідним для РФ з точки зору потенціалу для переговорного процесу з США. Конфлікт у Сирії дозволяє Кремлю вести активні переговори з Туреччиною, Іраном.

Читайте також

Війна між Ізраїлем та Іраном: чим завершаться ракетні "обміни"

Конфлікт між Ізраїлем та Іраном з самого початку був контрольованим

Кінець війні в Газі: чи варто очікувати на нову серію

Не виключено, що після нетривалого перепочинку військові дії на Близькому Сході знову продовжаться

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС