RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

"ArcelorMittal" і влада намагаються домовитися за спинами жителів Кривого Рогу - активіст

ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" планує підписати з владою Меморандум взаєморозуміння, щоб уникнути виконання взятих на себе зобов'язань і домогтися закриття справи про екоцид.

Таку думку висловила лідер громадського формування "Екологічний патруль" Тетяна Лампіка, передають "Українські новини".

За її словами, кожна влада, включаючи команду Зеленського, намагається вирішити задачу "наскоком" або використовуючи контролюючі органи для залякування забруднювача.

"При цьому думка громадськості губиться серед домовленостей між ArcelorMittal і владою, як місцевого, так і центрального рівня", - відзначає глава "Екологічного патруля".

Як приклад Тетяна Лампіка привела візит до Кривого Рогу заступника міністра захисту навколишнього середовища Руслана Стрільця. На питання активістів чиновник відповідав відмовками, а потім спробував втекти. Коли люди йому перекрили дорогу, він пообіцяв знайти рішення по одній з проблем - скидах шахтних вод в Балку Свістунова.

Екологи підозрюють: мета візиту заступника міністра - узгодити з "ArcelorMittal Кривий Ріг" текст Меморандуму в обхід громадськості. Але, каже Тетяна Лампіка, "жителі Кривого Рогу наполягають, щоб справа за статтею "екоцид" пішла до суду і держава на прикладі "ArcelorMittal" показало забруднювачів навколишнього середовища, що їх "договорняки" закінчилися, що влада - на боці громадян".

Активістка наводить дані про становище навколишнього середовища в Кривому Розі і прилеглих населених пунктів. Серед промислових підприємств міста викиди ПАТ "ArcelorMittal" складають від 75,15% до 82,05%, перевищення по пилу, фенолу, сірці і т.д. Кількість екологічних патологій дітей (вроджені вади розвитку, алергічні та онкозахворювання, незвичайні захворювання) в Кривому Розі щороку збільшується приблизно в 1,34 рази.

"При цьому, - каже Тетяна Лампіка, - підприємство постійно не виконує екологічні програми і з 2016 року не допускає Державну екологічну інспекцію".

"Ми стукаємо в усі кабінети. Після того, як президентом країни став Володимир Зеленський, були впевнені: нас почують. Коли СБУ порушила справу за статтею "екоцид", вперше в Україні, на "ArcelorMittal" почалися виїмки документів, в рамках справи, екологічна інспекція отримала можливість робити виміри. Але минув рік, і ми бачимо, як "ArcelorMittal" намагається переграти ситуацію на свою користь", - зазначає Тетяна Лампіка.

За її словами, "Екологічний патруль" не допустить підписання Меморандуму без участі громадськості та проконтролює, щоб "ArcelorMittal" виконував зобов'язання зменшити шкідливі викиди.

"Заодно простежимо за руками чиновників, щоб до них не прилипли корупційні гроші", - запевнила Тетяна Лампіка.