RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Нобелевским лауреатам подготовили сюрприз на миллион

Розмір Нобелівської премії в 2020 році буде збільшено, він становитиме 10 мільйонів шведських крон (близько 1 мільйона доларів) завдяки збільшенню інвестиційного капіталу Фонду Нобеля.

Про це повідомляє шведське видання Dagens Industri з посиланням на главу фонду Ларса Хейкенстена.

За словами голови Фонду Нобеля, в цьому році особливо важливо оцінювати і підтримувати лауреатів, чиї досягнення надихають і дають надію на майбутнє.

"У світлі Нобелівського тижня, що наближається, ми раді повідомити, що розмір премії цього року буде збільшено на 1 мільйон крон (близько 100 тисяч доларів, - "Апостроф")", - заявив Ларс Хейкенстен.

Таким чином розмір премії повернувся до того рівня, який був до 2011 року, коли в зв'язку зі зниженням доходу він був зменшений до 8 мільйонів крон. У 2017 році розмір премій збільшили до 9 мільйонів.

У повідомленні зазначили, що підняти вартість Нобелівської премії стало можливим завдяки збільшенню інвестиційного капіталу фонду, який з 2012 року зріс з 3 до 4,6 мільярда крон (з 300 до 460 мільйонів доларів). Відповідно збільшився дохід, з якого і виплачуються щорічно п'ять Нобелівських премій.

Традиційно оголошення лауреатів Нобелівських премій з літератури, хімії, фізики, медицини і Нобелівської премії миру розпочнеться 5 жовтня. Вручення премій приурочено до дня смерті засновника премії Альфреда Нобеля - 10 грудня.

Через поширення коронавируса традиційний банкет в стокгольмської Ратуші з цього приводу скасований. Церемонія нагородження відбудеться онлайн.

Як повідомляв "Апостроф", російський письменник Сергій Комков висунув президента РФ Володимира Путіна на Нобелівську премію миру.