RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бюджет

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Спад ВВП економіки був би 11% в кварталі, якби не питома вага "Великого будівництва" - Михайло Кухар

Мультиплікативний ефект від будівництва доріг в рамках президентської програми Велике Будівництво становить 3 гривні 5 копійок на кожну вкладену гривню.

Про це заявив економіст Михайло Кухар, представник незалежної економічної групи макроекономічного аналізу та прогнозування Ukraine Economic Outlook під час форуму "МЕРЕЖА: форум дорожньої галузі", передають "Українські новини".

Група економістів з участю Михайла Кухара аналізувала антикризові заходи, прийняті в Україні.

"На тлі спаду ВВП у другому кварталі 11,4% і 3,7% в четвертому, за прогнозами економістів, у фінальному розрахунку спад ВВП нашої країни був би 11% в четвертому кварталі, якби не питома вага виробництва (Велике Будівництво)" , - заявив Кухар.

"Питома вага Великого Будівництва у ВВП економіки України зросла з 2,8% в першому кварталі до 10% в четвертому", - зазначив Кухар і додав, що в структурі проміжного споживання і ВВП будівництво має найбільший коефіцієнт - 3,4%.

Кухар процитував заяву директора МВФ Крісталіни Георгієвої про пріоритети допомоги країнам з групи G-20: "Країни повинні підготуватися до системних синхронних зусиль щодо інвестицій в інфраструктуру, як тільки вдасться взяти пандемію під контроль. Дослідження МВФ показують, що одноразові інвестиції в країни G- 20 принесуть великі потенційні вигоди, якби країни, які мають найбільші бюджетні можливості збільшили витрати на інфраструктуру на 0,5% ВВП в 2021, то зростання світового ВВП до 25 року мало би стійкий тренд у 2% на рік".

Посилення попиту, яке має компенсувати спад ВВП, який відбувається через падіння приватного попиту в економіці є однією з рекомендацій МВФ щодо боротьби з наслідками кризи, зазначив економіст.

Як заявили в Офісі президента України, план-факт Великого Будівництва станом на середину листопада виконано на 87%.

"Для нас всіх Велике Будівництво є, в першу чергу, значним менеджерським і медійним викликом. 87% завершених об'єктів кажуть самі за себе - це абсолютний рекорд виконання за роки незалежності. До кінця року маємо наблизитися до показника 95%", - зазначив заступник голови ОПУ Кирило Тимошенко.

До початку 2020 року президент Володимир Зеленський оголосив про початок програми Велике Будівництво. В рамках неї планувалося відновити і побудувати 6500 км доріг (державного та місцевого значення), понад 150 штучних споруд, 100 шкіл, 100 дитячих садків, 100 спортивних об'єктів.