RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Коли католики і православні відзначають Великдень в 2021 році: головні традиції і заборони

Православні християни відзначатимуть Воскресіння Христове 2 травня, а католики - на місяць раніше - 4 квітня.

"Апостроф" розповідає про головні традиції і заборони.

В Україні Великдень є державним святом і вихідним днем, тому наступний після нього день, понеділок 3 травня, також буде неробочим.

Підготовку до великого свята православні віряни починають за сім тижнів, вступаючи в сорокаденний Великий піст, який триватиме з 15 березня по 1 травня.

Головні традиції

Великодню передує Великий сорокаденний піст, під час якого утримуються від алкоголю і їжі тваринного походження. Воскресіння Христове прийнято зустрічати в храмі: богослужіння починається до опівночі, а приблизно опівночі починається Великодня утреня.

З Великодня до Вознесіння Господнього під час служб немає уклінних молитов і земних поклонів.

Перед святом готують паски і фарбують яйця, які освячують у церкві під час Великоднього богослужіння. На честь Христового Воскресіння вдома влаштовують застілля - розговляються після Великого Посту.

З неділі Великодня і до свята Вознесіння християни вітають один одного словами "Христос воскрес!". На вітання відповідають "Воістину Воскрес!".

Багато хто вірить, що на Великдень відкриваються небеса, тому просять у цей день здійснення мрій. Народні цілителі вважають, що період великодніх свят - найкращий момент для зцілення від хвороб.

Що не можна робити на Великдень

У Великдень не можна робити майже все те, що протягом всього Страсного тижня, який передує святу, а саме: лаятися, сваритися, бажати комусь зла, думати про погане, сумувати, ображатися, брехати, плакати, псувати настрій оточуючим.

Не можна в велике свято також займатися важкою фізичною працею, прати, прибирати і виконувати іншу клопітку роботу по дому. Життєвим справам в цей день слід приділити увагу, якщо це дійсно необхідно, але постаратися не затягувати їх надовго.

Раніше "Апостроф" розповідав, які релігійні свята відзначають у квітні 2021 року за церковним календарем.