RU  UA

Будівництво "Північного потоку 2": що не так в позиції Заходу і як мають діяти США

15 липня, у Вашингтоні відбулася зустріч німецького канцлера Ангели Меркель з президентом США Джо Байденом, на якій вони серед іншого обговорювали ситуацію з "Північним потоком-2". Однак їх гарантії безпеки для України настільки м'які, що "загалом нічого не варті".

Таку думку в ефірі програми "Розклад Кулініча" на Апостроф TV висловив американський дипломат, 5-й Надзвичайний і повноважний посол США в Україні в 2003-2006 роках, директор Євразійського центру ім. Д. Патричі при Атлантичній раді США Джон Гербст.

"Вони такі м'які, що загалом нічого не варті", - зазначив він, додавши на уточнююче питання журналіста, що ці гарантії означають дуже мало.

За словами дипломата, вони не дали Путіну зрозуміти, що дійсно будуть готові щось зробити.

"До того ж, якщо ви розглядаєте це питання, то Байден зняв санкції в середині травня. В той час, коли конгресмени - і демократи, і республіканці - сильно критикували його адміністрацію. Держсекретар Блінкен сказав, що ми можемо завжди передумати. Але після цього, по-перше, Путін написав цю лже-історію про Україну. Це була справжня провокація. На неї не було відповіді ані з Вашингтона, ані з Берліна ", - констатував Гербст.

Він додав, що незабаром після цього рішення Москва почала скорочувати обсяги поставок газу в Європу і це був уже інструмент тиску.

"І знову ми нічого не чуємо від Вашингтона або Берліна. Тому вони не дають Путіну можливості зрозуміти, що буде справжня сильна відповідь", - пояснив Гербст.

Він навів ще один приклад того, що політика Меркель і політика Байдена з цього приводу вкрай слабка.

"До того ж, після цієї спільної заяви Німеччини і США, в середині липня якась високопоставлена особа в Німеччині, я забув, хто саме, сказала: "Ми не припинимо використання цього трубопроводу, якщо Кремль зробить якусь провокацію", - нагадав дипломат.

За словами Гербста, це теж сигнал Москві, що ці запевнення мало чого варті.

"І ось чому я критикую адміністрацію і Байдена, і Меркель. Ось чому я думаю, що Конгрес повинен анулювати рішення нашого президента. Це рішення - рішення слабкості", - уточнив він.

Журналіст запитав, як могли б бути оформлені гарантії Україні в зв'язку з запуском "Північного потоку-2". Гербст відповів, що закликає Конгрес прийняти рішення позбавити президента США повноважень знімати санкції.

"Є конгресмени і сенатори, які зараз цього хочуть. Тільки на цьому тижні демократ Марсі Кептур і республіканець, конгресмен Макфол зробили поправку в наш закон про бюджет Пентагону, в якій позбавили б Байдена цієї можливості", - пояснив директор Євразійського центру ім. Д. Патричі при Атлантичній раді США.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Байден хоче бачити Україну в НАТО, але 5-10 років цього точно не буде - екс-посол США Джон Гербст.