RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Брак грошей у Пенсійному фонді: ексміністр назвав головну причину всіх проблем

Загалом демографічна ситуація в Україні в нормі, але Пенсійному фонду не вистачає грошей. Весь бюджет ПФУ переважно складається із дотаційних коштів.

Екс-міністр соціальної політики Андрій Рева розповів "Фактам", у чому криється основний корінь проблеми.

За його словами, до такої ситуації призвів популізм Кабміну, коли було ухвалено рішення знизити ставку Єдиного соціального внеску (ЕСВ).

"Популізм є головною причиною всіх проблем. 2015 року уряд Яценюка знизив Єдиний соціальний внесок на 40% – з 38% до 22% на фонд оплати праці", – заявив Рева.

За його словами, це призвело до того, що бюджет ПФУ здебільшого став дотаційним.

"Якщо до цієї реформи дотація з державного бюджету Пенсійному фонду становила 38% його доходів, а власні надходження ПФУ становили 62%, то після зменшення ставки ЄСВ у 2015 році бюджет ПФУ вже у 2016 році на 56% складався з дотації з державного бюджету і лише на 44% із власних начислень", - підкреслив екс-міністр.

Таким чином, для обвалу ситуації в Пенсійному фонді було досить лише одного урядового рішення.

"Тобто лише одне урядове рішення обрушило ситуацію в Пенсійному фонді так, як її не могла обрушити жодна демографія. Пенсійний фонд миттєво втратив 58 млрд гривень! Тоді це робилося для того, щоб підтримати бізнес у складний для країни час", - резюмував Рева.

Раніше ми також повідомляли про те, що почали діяти нові вимоги до стажу для виходу українців на пенсію.