RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Скільки грошей потрібно в Україні, щоб вижити за умов війни: міністр назвала суму

Фактичний прожитковий мінімум в Україні під час повномасштабної війни становить близько 6500 грн, тоді як реальний у 2,6 разів менший - 2600 грн з липня.

Про це повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"За нашими оцінками, приблизно у 2,6 раза більше за той, який передбачено, тобто близько 6,5 тис. грн. Але в цьому питанні потрібно розглядати домогосподарство. Якщо це одна людина, то їй потрібно десь тих 6 тисяч, щоб оплатити оренду, квартплату, комунальні. Якщо людей двоє-троє, то з кожною наступною ця сума знижується. Треба розуміти, що цей мінімум не можна виводити лінійно для кожної людини, треба розглядати саме домогосподарства. Але однозначно, що той, який затверджено, - менший за реальний", - зазначила вона.

Зараз Кабмін проводить роботу для наповнення бюджету, щоб у грудні прожитковий мінімум заплановано збільшити до 2684 грн, тому що це підвищення забюджетовано.

За словами Жолнович, наступного року традиційне інфляційне підвищення прожиткового мінімуму Мінсоцполітики рахуватиме з огляду на поточну інфляцію та подаватиме Міністерству фінансів.

"Але ми лише частина бюджету, ми не заробляємо цих грошей, тому я не знаю, які будуть планові надходження і що буде виведено з урахуванням спроможностей", - сказала глава Мінсоцполітики.

Водночас влада поки що не планує істотно переглядати стандарти, які вже заклали в поточний бюджет, тому говорити про підвищення прожиткового мінімуму до фактичного зарано.

"Так, ми повинні виконувати гарантії на рівні хоча б мінімальних стандартів для виживання. Але з іншого боку, є норма, яка передбачає, що держава може забезпечити певний рівень допомоги з урахуванням свого загального матеріального стану. Тобто якщо ти не маєш, то більше не даси, закони математики ніхто не скасовував. Сьогодні у нас війна, і ми не можемо це відкинути, оминути та не враховувати. Всі видатки, які є, максимально спрямовуються насамперед на військові потреби", - наголосила Жолнович.

На її думку, у майбутньому Україна повинна реформувати систему прожиткового мінімуму, аби вона не була прив'язана до низки нехарактерних виплат.

"Нам точно потрібно відв’язати наявний прожитковий мінімум від того, що на нього навісили, наприклад штрафи, платежі різних ліцензій, пенсії суддів і деяких спеціальних органів. Це все сильно впливає на бюджетний баланс… Тому є зареєстровані у Верховній Раді законопроєкти, які передбачають, що прожитковий мінімум має стосуватися соціальних гарантій, тільки виплат і допомоги й не повинен бути величиною, яка впливає на якісь інші видатки", - зауважила міністерка.

Раніше "Апостроф" повідомляв, чи підвищуватимуть українцям мінімальну зарплату у 2023 році.