RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Контрнаступ на Півдні та бої за Донбас: актуальні карти бойових дій

Російські окупанти побоюються, що ЗСУ форсують Дніпро і будують оборонні позиції у східній частині Херсонської області.

Такі дані публікує американський Інститут вивчення війни (ISW).

"Російські війська готуються або до ешелонованої оборони, або до проведення оперативних чи стратегічних операцій. Російські сили явно не розраховують, що зможуть перешкодити українським військам перейти річку... Російські військові створюють умови для тривалої оборони на сході Херсонщини, що може дозволити створити міцний український плацдарм на східному березі Дніпра", - зазначили аналітики.

Зокрема, росіяни риють траншеї та будують оборонні споруди типу "зуб дракона" вздовж доріг, які з'єднують російські сили на східному (лівому) березі річки Дніпро з південно-східними тиловими районами в Херсонській області та Криму, а також зі східними тилами. Окупанти також сильно зміцнили смугу землі шириною 3 км, що відокремлює Кінбурнську косу від материкової частини Херсонської області, і вздовж пляжів на південь та схід від смуги.

Російські оборонні позиції дозволяють припустити, що російське військове керівництво розглядає перспективу українського контрнаступу через Дніпро як серйозну загрозу.

"Російські сили можуть намагатися затримати (уповільнити), а не захистити (зупинити) український наступ на східному (лівому) березі Дніпра", - зазначили аналітики.

Читайте також: Росія йде з ЗАЕС? В "Енергоатомі" виступили з важливою заявою

Ключові висновки ISW:

  • Український Генштаб повідомив, що російські офіційні особи готуються до чергової хвилі таємної мобілізації, яка розпочнеться 10 грудня у Російській Федерації та на окупованих Росією територіях України.
  • Російські мілблогери широко критикували Федеральну митну службу Росії за затримки на митниці та вилучення товарів подвійного призначення, які волонтерські рухи відправляли російським збройним силам.
  • Український Генштаб повідомив, що російські війська на лінії Свято-Кременна ведуть оборонні операції в районі Куп'янська і наступальні операції на захід від Кремінної.
  • Російські джерела повідомили, що українські війська продовжували контрнаступальні операції у напрямку Сватового та Кремінної.
  • Російські війська продовжували наступальні дії у районі Авдіївки.
  • Генштаб України не повідомив, що українські сили відбили якісь наземні атаки навколо Бахмута 27 листопада, припускаючи, що російські війська могли просунутися в цьому районі.
  • Російські війська завдали ударів по містам Дніпро, Кривий Ріг та Запоріжжя.
  • Російська окупаційна влада продовжувала насильно вивозити українських дітей з окупованих територій Луганської області до Росії під приводом того, що дітям потрібний спеціальний медичний догляд.

Як писав "Апостроф", колишній посол США в Україні Вільям Тейлор розповів, чи варто Україні зараз йти на переговори з Кремлем.