RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Мобілізація українців у Польщі: Росія дісталася з фейками і до Європи

Біженці з України в Польщі стають жертвами масштабних дезінформаційних кампаній.

Про це, як повідомляє Єuractiv, розповів урядовий уповноважений з безпеки інформаційного простору Республіки Польща Станіслав Жарін.

За його словами, на вулицях міст розклеюють прокламації та листівки, в яких йдеться, що Департамент міжнародних справ та міграції Міністерства внутрішніх справ та Управління у справах Адміністрація у справах іноземців збирають інформацію про українських біженців, які мешкають у Польщі.

Читайте також: "Цього не можна допустити": Польща озвучила найгірший сценарій кінця війни Росії проти України

Як зазначає чиновник, у цих явно сфабрикованих зверненнях передбачається, що польська держава збирає відомості про українців, які мешкають у країні, готуючи базу даних для майбутньої мобілізації, яку нібито планує провести Варшава.

За словами Жаріна, аналогічні кампанії з дезінформації відбуваються також в Україні та Литві, і вони можуть бути пов'язані з Російською Федерацією.

Ця кампанія розрахована на те, щоб спровокувати взаємну ворожість між українцями та суспільствами в країнах, де вони нині мешкають, — упевнений політик.

Він не виключає, що відбувається масштабна міжнародна кампанія, до якої можуть бути залучені кілька західних країн, і перші її етапи вже проходять у Польщі.

Варто зазначити, що з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року 9,57 мільйона українських біженців перетнули кордон з Польщею. Наразі в Україну повернулися 7,71 мільйона людей. Загальна кількість громадян України, які мешкають на цю мить у Польщі, становить близько 3 мільйонів осіб, включаючи тих, хто проживав у країні до ескалації війни.

Нагадаємо, як повідомляв "Апостроф", Україна отримає від Польщі танки Leopard 2, а також може отримати винищувачі F-16.