RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Європарламент ухвалив рішення про нелегітимність Путіна та псевдовибори на окупованих територіях

Європарламент відмовився приймати Путіна легітимним президентом РФ, а вибори, що відбулися у березні цього року – назвали "фарсом". При цьому в текстах, де фігурує російський диктатор, навмисно уникають слова "президент".

Про це повідомляє "DW".

Так, резолюцію, в якій ЄС відмовився визнавати результати президентських виборів у РФ і закликав країни-члениЄС відмовитися від співпраці з Путіним, ухвалили у четвер, 25 квітня.

"За" проголосували 493 євродепутати, 11 виступили проти, 18 – утрималися.

"Так звані президентські вибори в Росії пройшли в атмосфері страху та репресій і в контексті незаконної агресивної війни проти України […]. Під час цих так званих виборів не було ні альтернативних кандидатів, ні вільних ЗМІ, ні незалежних спостерігачів, ні політичних свобод. Відповідно, так звані вибори – нелегітимні та недемократичні”, – йдеться у резолюції.

Крім того, Європарламент закликав країни-члени ЄС, а також міжнародну спільноту не визнавати результатів виборів ні на тимчасово окупованих територіях України, ні в самій Росії, а відносини з Путіним звести на "ні".

Читайте також: Вибори в Росії 2024 - як переобирали Путіна

Парламентарі наголосили, що проведення виборів на окупованих територіях - це грубе порушення суверенітету України та міжнародного права у зв'язку з тим, що "людей змушували голосувати у присутності озброєних російських солдатів".

Депутати також наголосили на хоробросты"тисяч росіян, які протестують проти режиму Путіна і прагнуть демократії". Вони зазначили, що на акцію "Полудень проти Путіна", зібралися "натовпи", які висловили "незгоду з кремлівський режимом і фарсом, який він видав за вибори".

Європарламент також закликав країни-члени ЄС "надати гуманітарні візи та іншу підтримку незгодним росіянам".

"До останнього не було зрозуміло, чи встигне Європарламент ініціювати резолюцію до закінчення президентського терміну Путіна 7 травня. Моє завдання полягало в тому, щоб утримати це питання на порядку денному у фракціях, координувати євродепутатів, означати необхідність ухвалення цього рішення", - сказав позаштатний радник. Європарламенту та експерт Free Russia Foundation Петар Таньов.

Раніше ми писали, як у світі відреагували на перемогу Путіна та хто привітав диктатора.

  • Вас також може зацікавити:

Голосують під радянські пісні: журналіст із Херсона про "вибори" окупантів на півдні України

Що чекає Росію у разі перемоги Путіна: п'ять основних сценаріїв

За що йти голосувати? У Росії незадоволені "виборами" Путіна