RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

У Путіна проблема: в країні-бензоколонці закінчився запас бензину

Безпілотники продовжують атакувати російські НПЗ на території ворога – Україна таким чином зруйнувала експортні постачання палива з Москви, ціни на внутрішньому ринку через дефіцит також продовжують зростати.

Про це повідомляє видання Politico.

Читайте також: Більше не бензоколонка? Чому в Росії не вистачає палива

Зауважується, що змусити Кремль вдатись до захисту власних територій змогли регулярні удари українських безпілотників по нафтопереробних заводах у глибині Росії. Як зауважує Politico, ця хвиля ударів також спричинила те, що "найбільша нафтова держава світу залишилася без бензину".

В повідомленні додається, що ціни на дизельне паливо для російських споживачів "злетіли до небес" – лише за останній тиждень вони зросли майже на 10 відсотків. Це стосується і вартості бензину – вона зросла на понад 20 відсотків з початку року, "... оскільки пропозиція скорочується і все більше заводів змушені призупиняти виробництво".

Politico згадує, що за 2024 рік вже більше десятка нафтопереробних заводів у 9 регіонах РФ зазнали ударів. Філіп Інгрем, колишній офіцер британської військової розвідки і планувальник НАТО, коментує це так: "Це як комар — коли ви не можете його знайти, не можете його вбити, а він повертається ніч за ніччю, ви будете виснажені. Це дуже хороший спосіб зняти напругу з лінії фронту".

Крім того, він вважає, що подібні удари "мають ефект, тому що вони руйнують нафтову інфраструктуру та інші важливі об'єкти національної інфраструктури". Зокрема Інгрем передбачає, що цю стратегію дій "вивчатимуть в академіях підготовки офіцерів у найближчі десятиліття".

Внаслідок подібних ударів Росія скоротила експорт пального до практично історичного мінімуму – минулого тижня було відвантажено лише трохи більше ніж 712 тисяч тонн палива. Для порівняння додається, що за той же період 2023 року було відвантажено понад 844 тисяч тонн.

"Для Москви це і політична, і військова проблема. Крім того, що дешеве паливо необхідне для військових зусиль Росії, воно є ключовою частиною пропозиції президента Владіміра Путіна для населення, протиотрутою від відставання зарплат і слабкого рубля", – додає Politico.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що дрони знову атакували нафтозаводи і аеродром.

  • Вас також може зацікавити:

Знищення російської логістики: які зараз задачі у ЗСУ і проблеми в обороні РФ

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

ПАРЄ ухвалила гучні рішення щодо Путіна, РПЦ та ударів по російських НПЗ