RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

​Отримав "брудні" гроші від Курченка: Al Jazeera опублікував гучну статтю про Порошенка

Телеканал Al Jazeera, який на початку 2018 року розповів про причетність компанії екс-глави НБУ Валерія Гонтаревої до виводу Віктором Януковичем 1,5 млрд доларів в офшори, опублікував новий резонансний матеріал про Україну.

У свіжій публікації Al Jazeera йдеться про те, що Петро Порошенко і Борис Ложкін у 2013 році отримали мільйони доларів "брудних" грошей від продажу United Media Holdings олігархові Сергію Курченку.

За даними ЗМІ, австрійські правоохоронці розслідували транзакцію в розмірі 130 мільйонів доларів, яка стала частиною угоди, і, за підозрою, могла бути відмиванням грошей. Пізніше, як пише Al Jazeera, розслідування було припинено, оскільки в Австрії не змогли довести "брудне" походження цих грошей. Однією з головних причин називається відсутність реальної допомоги від українських правоохоронців в цьому розслідуванні.

У своєму матеріалі журналісти Al Jazeera пишуть, що у них є документ, який свідчить, що заплачені гроші надійшли з позики, яку Курченко забезпечив вкраденими активами. При цьому в опублікованому в січні розслідуванні нібито підтверджується наявність кредиту в розмірі 160 млн. Доларів, який Курченко отримав для покупки UMH.

"Курченко виділив 50 млн. Доларів США в якості забезпечення для цього кредиту. Крім того, раніше секретний український судовий вирок, опублікований в січні Al Jazeera, вказує на те, що гроші зберігалися в трьох кіпрських компаніях, що входили до складу величезної кримінальної організації, спрямованої на розкрадання і відмивання 1,5 мільярда доларів колишнім урядом Януковича", - пише видання.

Журналісти підкреслили, що таким чином 50 млн доларів, отриманих Ложкіним і його інвесторами від продажу, були отримані шахрайським шляхом і мають незаконне походження. Втім, йдеться в матеріалі, це зовсім не означає, що продавці знали про сумнівну заставу по кредиту для Курченко. Однак в такому випадку продавці повинні були розповісти, чи проводилася в 2013 року належна перевірка угоди, переконані автори матеріалу.

Більш того, дані з реєстру компаній свідчать, що нинішній президент Петро Порошенко в день продажу через фірму на Віргінських Островах був акціонером кіпрської компанії, тому теж отримав вигоду від цієї угоди. Автор навіть уточнює, що від угоди Порошенко нібито отримав 15 мільйонів доларів.

У коментарі "Українській правді" представник Адміністрації президента переконував, що Порошенко не причетний до зазначеної угоди і станом на 28 жовтня 2013 роки не мав прямо або побічно часток в United Media Holdings.

При цьому в матеріалі Al Jazeera стверджується, що після запиту видання в АПУ з приводу зазначеного розслідування Порошенко через кілька годин виключив Ложкіна зі складу Національної інвестиційної ради.

Варто відзначити, 7 лютого 2018 року стало відомо про звільнення Ложкіна зі складу НІР. За словами самого Ложкіна, він вирішив зайнятися бізнесом.

Нагадаємо, UMH був проданий Ложкіним в 2013 році Сергію Курченку. Офіційна сума угоди не афішується, однак в експертному середовищі говорять про 300-400 млн доларів.

Після публікації Al Jazeera стосовно виводу грошей Януковича в офшори влада України намагалась виправдатись, однак в їх позиції знайшли явні нестиковки.