RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

Всі новини

У столиці обговорили інвестиції у вплив і довіру

На VII Форумі організаційного розвитку громадянського суспільства України відбулася дискусія "Сталість і довіру в спільнотах через Імпакт-інвестиції", під час якої представники бізнесу та громадського сектору обговорили як інвестиції в бізнес можуть розвивати громадянське суспільство.

Про це повідомили в прес-службі Міжнародного фонду "Відродження", який підтримав захід.

Диспутанти поділися своїм баченням імпакт-інвестування як інвестицій в бізнес-проекти, які поряд з комерційними цілями вирішують актуальні соціальні проблеми суспільства. Учасники-підприємці пояснили свою діяльність в цьому напрямку звичайним (природним) бажанням створити навколо себе комфортне середовище, зробити своє місто зручним для життя, привабливим для гостей. Вони звернули увагу, що імпакт-інвестиції стають можливими, коли компанія інвестує в щось більше, ніж в просто комерційну діяльність. При цьому подібні інвестиції, які розвивають соціальне або культурне середовище, потім також приносять нові можливості для підприємницької активності і отримання прибутку.

Один зі спікерів заходу, керівник програми соціального інвестування Western NIS Enterprise Fund Василь Назарук зазначив, що соціальне підприємництво вирішує ті проблеми, на які у влади просто немає ні можливостей, ні ресурсів. Розвиток соціального підприємництва відбувається "не тому, що хтось цього хоче, а тому, що в принципі іншого виходу немає". І цей процес не специфічно український, а поширюється у всьому світі.

Львівський ресторатор, громадський діяч, співвласник "Kumpel Group" Марк Зархін розповів про партнерство громадянського суспільства, бізнесу і влади в реалізації стратегії "Львів - креативне місто". За його словами, імпакт Інвестиції в Львові проходять для того, щоб відчувати себе людьми, які "не йдуть до Європи, а тими, які живуть в Європі". На його переконання, інвестиції в розвиток соціального середовища дозволяють самим підприємцям розвивати "свою ділову, людську і всі інші культури, піднімаючи при цьому свій власний і загальний рівень добробуту спільноти".

Засновник і тренер ADVANCE Микола Латушкин звернув увагу, що "Імпакт-інвестиції, це не тільки про вплив, а й про побудову довіри. Коли ти інвестуєш - то отримуєш довіру у відповідь, і це вона може коштувати набагато більше, ніж кошти, які ти вклав, а довіра в суспільстві - одна з головних складових соціального капіталу ".

Під час дискусії було визначено, що важливою умовою успішної реалізації проектів імпакт-інвестицій є включення в їх реалізацію в якості повноправного партнера громадськості. Програмна директор львівського Бієнале довіри Євгена Нестерович наголосила на важливості та "вміння поговорити безпосередньо" між бізнесом, громадськістю та владою. Прикладом такої взаємодії на перетині всіх секторів став проект Бієнале довіри.

Серед найбільш важливих і перспективних напрямків імпакт-інвестування в Україні на найближчі роки експерти бачать проекти, пов'язані з вирішенням проблем учасників бойових дій і внутрішньо переміщених осіб в сфері зайнятості, в енергозбереженні, в наданні соціальних послуг в широкому сенсі. Було відзначено, щоб проекти імпакт-інвестицій були синергетичними і органічно вписаними в програми розвитку громад, на вирішення проблем яких вони спрямовані.