RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Миколаївську митницю запідозрили в створенні "схеми" на користь російського олігарха Дерипаски

Миколаївська митниця ДФС погодилася на застосування митного режиму переробки бокситів неукраїнського походження Миколаївським глиноземним заводом, контрольованим російським олігархом Олегом Дерипаскою.

Про це свідчить дозвіл від 15 квітня цього року виданий митним постом "Дніпро-Бузький" Миколаївської митниці, яку з лютого 2019 року очолює Ігор Рєзнік.

Термін його дії закінчується 31 грудня 2019 року. Дозвіл було надано за заявою гендиректора Миколаївського глиноземного заводу Віктора Кожевникова.

Раніше журналіст Євген Куксін в своєму розслідуванні в YouTube повідомляв, що даний крок дозволить уникнути сплати податків з боку олігарха, і в минулому році саме так в МГЗ не сплатили до бюджету 1,3 млрд гривень податків.

Куксін зазначив, що з 1,7 млрд гривень податків підприємство Дерипаски завдяки схемам виплатило в бюджет 53 млн гривень.

Згідно зі схемою, створеної за сприяння ДФС, Миколаївський глиноземний завод приймає на своїй території сировину, з якої виробляється глинозем і галій, і потім, нібито, його ж вивозить назад. Контроль над тим, щоб обсяг сировини, що ввозиться і вивозиться, був тотожним, здійснює сам завод. Таким чином, завод отримує можливість виготовляти із сировини продукцію і вивозити її під виглядом сировини.

Така система діяла з початку 2010 року, після приходу до влади Віктора Януковича. Зараз Миколаївська митниця ДФС, давши дозвіл на поміщення товарів у митний режим переробки на 110 днів, фактично дала можливість підприємству Олега Дерипаски і далі ухилятися від сплати податків.

У 2018 році РНБО України ввів санкції проти Олега Дерипаски, заблокувавши його активи.