RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Сигарети подорожчають до 100 грн: експерт попередив про наслідки прийняття нового проекту

У парламенті планують розглянути законопроект №1210, який зокрема пропонує підняти ставки акцизу на тютюнові вироби в 2,5 рази. Експерти очікують подальшого падіння доходів держбюджету від тютюнового акцизу і зростання контрабанди в 4,5 рази.

Середня вартість пачки сигарет вже з початку 2020 може вирости з 36 грн до 82 грн, а більш дорогих брендів може перевищити навіть 100 грн.

Причина - різке підвищення тютюнового акцизу - приблизно в 2,5 рази - запропоноване в законопроекті №1210 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей в податковому законодавстві".

Про це повідомляє директор департаменту конкурентоспроможності Федерації роботодавців України Олександр Яворський, передає "Економічна правда".

Експерт нагадує, що ще в 2017 році Законом України №2245-VIII був встановлений 8-річний графік підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби (на 2018 рік - на 30%, і наступні 7 років - на 20% щорічно), який до 2025 року мав привести національні ставки акцизу до мінімального рівня, який діє в ЄС, а саме - 90 євро за тисячу штук.

"Однак, виходячи з тексту законопроекту, у нас є шанс отримати такі ставки вже в наступному році. Середня вартість пачки сигарет в Україну в такому випадку буде приблизно 82 грн. Середня ціна - 36 грн", - прогнозує Олександр Яворський.

При такій ціні на сигарети населення перестане купувати легальний продукт. Він піде в "тінь", до виробників контрафакту або контрабандної продукції.

"Таке різке збільшення податкового навантаження з акцизу на тютюн матиме мінімальний фіскальний ефект і максимальний негативний ефект на легальний ринок тютюнових виробів, фактично вбиваючи його", - впевнений Олександр Яворський.

Експерт нагадує, що менш значне підвищення акцизів мало негативний ефект на зростання доходів держбюджету. Зокрема, в 2018 підвищення акцизу на 30% збільшило доходи держбюджету від тютюнового акцизу лише на 10%. За січень-липень 2019 відбулося масштабне недовиконання бюджету через тютюновий акцизний податок - майже на третину від запланованого обсягу.

"Йшлося про більш-менш стабільний план підвищення акцизу, який діє зараз. Можна тільки уявити, що може статися з ринком при запропонованому різкому підвищенні в 2,5 рази", - пише Олександр Яворський.

Він наводить дані колег: при такому підвищенні акцизу рівень нелегального ринку виросте в 4,5 рази і в абсолютному значенні складе 27 млрд штук сигарет. Для порівняння, це - половина легального ринку тютюнових виробів на сьогодні.