RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Росія активно грає проти угоди "Мотор Січі" з Китаєм - експерт

Поки угода "Мотор Січ" зависла між державним рішенням про продаж підприємства Китаю і загрозою ускладнення відносин з США, в гру навколо угоди активно включилися російські ЗМІ, пише експерт Інституту майбутнього Ілля Куса в колонці у виданні Liga.

Росії вигідний зрив контракту, оскільки в цьому випадку Україну чекають істотні штрафні санкції, втрата співробітництва з Китаєм і втрата ринку Південно-Східної Азії.

Це класична пастка, вважає експерт: "З одного боку, на Київ тиснуть США (хоча вже й без Болтона), вимагаючи заборонити продаж заводу китайцям на фінальному етапі... З іншого боку, Китай вимагає від України виконати взяті на себе зобов`язання та затвердити чисту угоду, до якої раніше (і зараз, насправді) жодних претензій не було. Невиконання одного з варіантів погіршує стосунки України з одним з глобальних партнерів, які є однаково важливим для Києва".

Куса вважає, що Україна повинна зробити нелегкий, але логічний з точки зору національних інтересів вибір, підтвердивши тим самим, що Київ у змозі приймати жорсткі і самостійні рішення. Поки ж, замість прийняття "дорослих" рішень, відбувається замовчування, забовтування і забування проблеми. Експерт наводить кілька прикладів контрактів, зірваних раніше Україною у той самий спосіб - китайський кредит "Нафтогазу" розміром в $ 3,6 млрд і зерновий контракт $ 3 млрд у 2015-му році.

"Так і з заводом "Мотор Січ". Бездіяльність призведе до втрати партнерства з Китаєм, погіршення міжнародних позицій України і послаблення її потенціалу вийти у майбутньому на ринки Південно-Східної Азії. В обмін, ми не отримаємо нічого. А через пару років у Китаю все одно з`являться новітні двигуни для гелікоптерів та літаків, у тому числі за допомоги Росії. А у нас і надалі займатимуться "боротьбою з шпигунами" на стратегічних підприємствах, які нікому будуть не потрібні", - підсумовує експерт.