RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Журналісти назвали "Криворіжсталь" та "Укртелеком" єдиними успішними прикладами приватизації в Україні

Показові кейси "Криворіжсталь" та "Укртелеком" з роздержавлення підприємств-гігантів варто брати до уваги при підготовці широкомасштабної приватизації, яку планує уряд наступного року.

Про це зауважує у своєму матеріалі "Дзеркало тижня".

За їх допомогою можна сподіватися на залучення до української економіки 50 млрд грн іноземних інвестицій, яке нещодавно проанонсував уряд.

Видання нагадує, що права власності на компанію "Криворіжсталь" (зараз "ArcelorMittal Кривий Ріг") у 2005-му році були реалізовані в ході відкритого аукціону корпорації Mittal Steel. Угода принесла державній казні 24,2 млрд грн або 4,8 млрд доларів за тодішнім курсом. Роздержавлення позитивно вплинуло й на розвиток підприємства, яке вийшло в лідери галузі в Україні (на сьогодні найбільший в країні виробник сталевого прокату) та стало одним з ключових гравців на світовій арені.

Вартість пакету акцій національного лідера у сфері дротового зв’язку та інтернету "Укртелеком" під час приватизації у 2011-му році становила 10,6 млрд грн, що за актуальним на той момент курсом було еквівалентне 1,3 млрд доларів. За умовами конкурсу, покупець взяв на себе понад 50 зобов'язань, що стосуються розвитку підприємства після приватизації. На даний момент, з позиції покупця, всі вони виконані, наголошується в матеріалі.

Результатом роздержавлення підприємства став суттєвий зріст показників його роботи. Збитковий багато років поспіль державний "Укртелеком" перетворився в прибуткову компанію.

"Якщо в 2011-му (до приватизації) збиток підприємства за підсумками року склав 137 млн грн (при тому, що абонентська мережа включала в себе майже 11 млн осіб), то вже через два роки після приватизації компанія вийшла на прибуток в 139 млн грн і обсяги цього прибутку збільшуються з року в рік,- наводить статистику автор матеріалу.- За підсумками 2018-го "Укртелеком" показав прибуток у розмірі 474 млн грн - і це при тому, що через безперервні спроби його реприватизувати підприємство знаходиться в режимі турбулентності вже 8 років. Навіть наведений факт не заважає "Укртелекому" залишатися флагманом дротового зв'язку".

Отже, приватизація цих двох компаній, - вдалі приклади, які варто демонструвати міжнародному інвестиційному середовищу, наголошується в статті. І водночас подавати позитивні сигнали інвесторам, котрі очікують на оздоровлення бізнес-клімату в Україні.

"Паралельно дуже важливо не сполохати удачу. У тому числі - зовсім вже недоречним негативним шумом навколо горезвісних реприватизації та націоналізації вже проданих і компаній, що стали на ноги", - резюмує видання.