RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Реприватизація "Укртелекому" зведе результати приватизації в 2020 році нанівець - політолог

Повернення в держвласність "Укртелекому" нівелює результати приватизації 2020 року, адже інвестору з держбюджету доведеться виплатити майже весь обсяг коштів, який планується отримати від продажу об'єктів за рік.

Про це написав політолог Микола Давидюк, передають "Українські новини".

Політолог вважає реприватизацію "Укртелекому" комбінацією, завдяки якій інвестор хоче позбутися від безперспективного активу і повернути витрачені кошти. Він зазначив, що зараз ця компанія не цікава інвесторам і продати її вдруге буде важко.

"Схоже на комбінацію, коли олігархи намагаються позбутися куплених активів і намагаються отримати кошти з держбюджету, а це додаткових 10 млрд з українського бюджету. Не без вигоди політиків і чиновників, інтерес яких завжди закладається. Жадібність останніх сліпо не помічає, що продаж Укртелекому припала на період піку ринку телекомунікацій, а повернення - на дно, коли оцінки таких компаній знизилися. В результаті можливих судів, це може коштувати бюджету ще й різниці в оцінці компаній", - написав Давидюк.

Він звернув увагу, що в разі реприватизації державі доведеться повернути з бюджету за "Укртелеком" як мінімум 10 млрд грн, що повністю нівелює результат приватизації, яку мають намір провести в наступному році, з планами отримати 13 млрд грн.

"Для розуміння суми повернення - Кабмін запланував приватизацію в розмірі 13 млрд, на які планують виставити 3 тисяч підприємств. Це правильно, з точки зору державного управління та знищення корупційних дірок. Але повернення "Укртелекому" буде коштувати мінімум 10 млрд. Що зводить нанівець потуги приватизації", - зазначив Давидюк.

Раніше ЗМІ повідомляли, що ситуація навколо "Укртелекому", за яким Фонд державного майна зробив кілька заяв про можливу реприватизацію, є негативним сигналом для інвесторів. Політолог Володимир Фесенко заявив, що ігри з реприватизацією принесуть Україні збитки і вдарять по інвестиційному іміджу. Він спрогнозував, що про плани успішного проведення приватизації в наступному році можна буде забути, оскільки інвестор не прийде в країну, де проводять реприватизації.