RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

ДТЕК Нафтогаз завершив буріння свердловини із застосуванням нових для України технологій

ДТЕК Нафтогаз завершив буріння свердловини №75 Семиренківському родовища, застосувавши ряд сучасних технологій та інноваційних рішень, частина з яких була використана в українській газодобувної галузі вперше.

Про це йдеться в прес-релізі компанії

Це дозволило досягти рекордно коротких термінів буріння - свердловина глибиною 5470 м на родовищі зі складними гірничо-геологічними умовами була пробурена за 3,5 місяці.

При бурінні похило-спрямованної ділянки використовувалася роторно-керовану система від Schlumberger PowerDrive X6. Завдяки їй був реалізований S-профіль свердловини в інтервалі 1200-2825 м, досягнута висока точність траєкторії з відхиленням від мети менше 1 метра. Використання системи дозволило скоротити термін буріння секції під обсадних колон в інтервалі 300-2825 м, який склав рекордні 11 днів.

Також ДТЕК Нафтогаз застосував обладнання OverDrive System CRT компанії Weatherford, яка дозволяє проводити обертання обсадної колони з циркуляцією бурового розчину. Так були скорочені ризики геологічних ускладнень і час спуску колони по стовбуру. Була вперше застосована технологія Impulse - гвинтовий забійний двигун 203 мм з модулем генерації осьових вібрацій компанії National Oil Varco (NOV), що дозволило досягти рекорду механічної швидкості. Для буріння твердих порід c використанням бурового розчину на вуглеводневій основі вперше використано долото компанії Smith Bits 152,4 мм Onyx 360 з різцями PDC, які обертаються на 360 градусів, що дозволяє працювати в умовах високих температур і нестачі охолодження.

"У 2019 ДТЕК Нафтогаз інвестував в буріння понад 3 млрд гривень - ми почали будівництво п'яти свердловин, буріння трьох завершено з випередженням термінів. Такого результату вдалося досягти завдяки системному підходу до впровадження інноваційних рішень і сучасних технологій. Ми взаємодіємо з провідними сервісними компаніями, науково-дослідний інститутами і членами Експертної ради ДТЕК Нафтогаз. Це дозволяє підвищувати ефективність і знижувати витрати в області розробки родовищ, буріння і видобутку вуглеводнів", - повідомив гендиректор ДТЕК Нафтогаз Ігор Щуров.

У вересні ДТЕК Нафтогаз успішно пробурив високодебітну свердловину №53 глибиною 5704 м на Мачухському родовищі, яке характеризується аномально високими пластовими тисками і температурами.

ДТЕК - найбільший приватний інвестор в енергетику України. Група розвиває бізнеси з видобутку природного газу і вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів. Напрямок Innovation DTEK реалізує проекти в сфері технологічної та цифрової трансформації енергетики, а також управляє освітньої бізнес-платформою Academy DTEK.

ДТЕК Нафтогаз - найбільша приватна газовидобувна компанія в Україні. У 2018 р. видобуто 1,65 млрд куб. м природного газу, що є історичним рекордом серед приватних компаній в галузі. З 2013 р. ДТЕК Нафтогаз збільшив видобуток газу більш ніж в 3 рази. У 2018 році капітальні вкладення ДТЕК склали 20 млрд грн, податкові відрахування - 26 млрд грн. У ДТЕК працюють 70 тисяч співробітників. 100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.