RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

В "Фармак" показали, як випускають єдиний легальний у світі "Корвалол"

Фармкомпанія АТ "Фармак" провела тур для журналістів, де продемонструвала виробничі потужності з виготовлення популярних серцево-судинних ліків "Корвалол", випуск яких був початий на підприємстві 60 років тому.

Про це повідомляє кореспондент "Апострофа" з заходу.

Операційний директор компанії Павло Павлік розповів, що "Корвалол" було створено на київському заводі ім.Ломоносова в 1959 році. Завод був єдиним виробником "корвалолу" на території колишнього СРСР. З 1991 року наступником цього заводу стало ПАТ "Фармак", до якого перейшла торгова марка.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

"Наше підприємство виготовляє як традиційні краплі "Корвалол", так і препарат в таблетках і капсулах", - зазначив Павлік.

Директор по маркетингу АТ "Фармак" Сусанна Халілова зазначила, що за час існування компанії вона вкладала серйозні кошти в просування ТМ "Корвалол". Це принесло результати: згідно з опитуваннями, саме з "Фармак" більшість людей асоціюють цей препарат.

Ситуація змінилася, коли конкуренти вирішили випускати препарати з співзвучною назвою - додавши ТМ назву підприємства, як, "Корвалол-Дарниця".

"Дуже просто вивести на ринок продукт, використовуючи популярність торгової марки конкурента ... Обсяг ринку "корвалолу" - близько 100 млн грн. У перший рік, коли наш конкурент випустив препарат зі схожою назвою, ми втратили більше третини наших продажів", - зазначає Халілова.

Директор з правового забезпечення АТ "Фармак" Дмитро Таранчук підкреслює, що ТМ "Корвалол" захищена в 15 країнах Європи та Середньої Азії. Його здивувала позиція конкурентів, які використовуючи назву "Корвалол" ігнорують норми патентного законодавства. Таранчук додав, що про монополії мова не йде - його може виробляти будь-яка фармкомпанія, тільки вибравши свою назву.

"Історія з "валокардином" - приклад чесної конкуренції. "Валокардин" аналогічний "Корвалолу". Але виробник випускає його під власною назвою. Монополії на цей лікарський засіб немає, не було, і бути не може. АТ "Фармак" виступає за цивілізовану конкуренцію і захищає права на добре відому марку "Корвалол - Corvalolum". Ми захищаємо своє право саме на позначення. Не йдеться про монополію на препарат, адже препарат не захищений патентом і не охороняється в Україні з точки зору інтелектуальної власності - його може випускати будь-який виробник, який доведе ефективність і пройде дозвільні процедури, але під іншою назвою, під власним брендом", - акцентує директор АТ "Фармак" з правового забезпечення.

Таранчук зазначив, що компанія продовжує захищати право на використання назви "Корвалол" в судах. Верховний суд відправив розгляд спору між компаніями "Фармак" і Дарниця "на перегляд в нижчу інстанцію. Засідання має відбутися в кінці жовтня.

АТ "Фармак" - лідер українського фармацевтичного ринку, експортує продукцію в 20 країн світу, і має 220 продуктових досьє. На ринок виводить до 20 нових препаратів щороку. Колектив - понад 2600 осіб, на підприємстві функціонують 19 виробничих ліній, які відповідають вимогам GMP.