RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Бюджет зазнає мільярдних збитків: названо наслідки запуску фіксованої маржі на сигарети

Зростає недовиконання доходів держбюджету по тютюновому акцизу - через так звану "поправку Холодова" компанії-виробники вже відкликали акцизні марки на 855 млн гривень.

Про це пише УНІАН.

Хоча законопроект №1049 з поправкою №8, яка закріплює фіксовану маржу для оптового (7%) і роздрібного (13%) продажу тютюнових виробів, ще не підписаний спікером Верховної Ради і президентом, він вже завдав значної шкоди держбюджету. За даними Держказначейства, за останній місяць на 1 млрд гривень зросло недовиконання бюджету по тютюновому акцизу. При плані в 40,83 млрд гривень з початку року зібрано лише 30,38 млрд. Тобто загальне недовиконання держбюджету по тютюнового акцизу з початку року вже перевищило 10 млрд. Крім того, окремі виробники через згадану поправку почали зупиняти виробництво тютюнових виробів і відкликати раніше замовлені обсяги акцизних марок. Так, через так звану "поправку Холодова" British American Tobacco вже зупинила виробництво сигарет на заводі в Прилуках, відкликала 25 млн попередньо замовлених акцизних марок на суму понад 505 млн гривень. Компанія Japan Tobacco International відкликала близько 16 млн акцизних марок на загальну суму 350 млн гривень. Обидві компанії входять в список ТОП-10 найбільших платників податків України. Ситуація зі сплатою тютюнового акцизу погіршилася настільки, що Державна податкова служба України звернулася до тютюнових компаній з проханням про сплату акцизу раніше, ніж передбачено податковим законодавством.

23 жовтня прем'єр-міністр України Олексій Гончарук провів зустріч з представниками 4 найбільших виробників тютюнових виробів в Україні, де обговорювалося потенційний негативний вплив зазначеної поправки в разі підписання президентом законопроекту №1049. Після зустрічі прем'єр-міністр заявив, що компроміс у питанні був знайдений: "Ми знайшли рішення, яке, як ми сподіваємося, буде реалізовано". Втім, хоча вже пройшов місяць після прийняття законопроекту, ніякого прогресу в рішенні цієї кризи немає. Втрати держбюджету через погіршення ситуації на тютюновому ринку продовжують рости. Нещодавно президент заявив про готовність захищати інвестиції та анонсував більше 70 законопроектів в їх захист. Втім, компанії, які входять до переліку найбільших іноземних інвесторів України, продовжують зупиняти виробництво через негативний вплив лобістських законодавчих ініціатив.