RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Бізнесмен Бахматюк звинуватив Ситника і Рябошапку у тиску на бізнес через особисті амбіції

Олег Бахматюк написав відкриту заяву президенту Володимиру Зеленському з приводу обшуків і затримань працівників його компанії силовиками, де заявив, що за терором компанії, яка сплачує мільярдні податки і в якій працюють 27 000 осіб, стоять амбіції керівника НАБУ Артема Ситника і генпрокурора Руслана Рябошапки.

Про це пишуть Вести.

11 листопада відбулися обшуки і затримання силовиками НАБУ працівників ліквідованого VAB банку Олега Бахматюка, власника одного з найбільших агрохолдингів країни "Укрлендфармінг". Затримання проводилися детективами НАБУ у справі про рефінансування банку в 2014 році. Справа була закрита влітку 2019 року, але відкрита генпрокурором Рябошапкою і передана НАБУ.

"У нашому суспільстві людина, яку назвали "олігархом", апріорі стає винною і повинна бути покарана тільки тому, що паном Рябошапкою або паном Ситником зарахована до цієї категорії. Є цілий ряд порушень законодавства України та міжнародних стандартів щодо повторного порушення кримінальної справи. Справа за цими епізодами закривалася 5 разів! Такого немає в жодній країні світу, і це подається як "відновлення справедливості". Цим відкривається скринька Пандори замість конструктивної пропозиції повернення коштів і збереження робочих місць. Негативні наслідки цього ляжуть на Вас (на президента - "Апостроф"), на уряд, адже збереження економічних одиниць - це першочергове завдання, яке декларує уряд, і Ви. Ми просимо Вас втрутитися в процес, зупинити призначення винних без права на захист", - заявляє Бахматюк.

Бахматюк зазначив, що неодноразово звертався до чиновників з пропозицією реструктуризувати заборгованість банку і почати виплати в бюджет за чітким графіком - мова йде про суму в 8 млрд грн.

Через невирішення цієї ситуації під загрозою існування виявилася його компанія "Укрлендфармінг", яка працевлаштовує 27 тисяч осіб, виробляє 1% ВВП, платить 3 млрд гривень податків і виплачує більше 3,5 млрд гривень зарплати. Бахматюк заявив, що спостерігає "бажання силовиків знайти чергову жертву, щоб сподобатися", від чого страждає бізнес і бюджет країни.

"В черговий раз відновили кримінальну справу, яка стосується виробництва щодо VAB банку. Справа, яке вже було досліджена Нацполіцією, СБУ, прокуратурою. Проведена маса експертиз, слідчих дій, обшуків. Компанію тероризували протягом 5 років, ми шукали конструктив, стукали в двері, хотіли бути почутими, пропонували сісти за стіл переговорів, щоб зберегти компанію, яка має великий вплив на економіку держави. Ми хочемо відвертої бесіди щодо ситуації з банками. Ми хочемо відкритості і конструктивних переговорів, але бачимо, що і НАБУ, і органи ГПУ працюють в рамках кон'юнктури, в якій закон не має значення, а важливі спроби знайти чергову жертву. Порушується закон, і ми не маємо можливості захищатися, адже нас призначили винними ... Є цілий ряд порушень законодавства України та міжнародних стандартів щодо повторного порушення кримінальної справи. Справа за цими епізодами закривалася 5 разів! Такого немає в жодній країні світу, і це подається як "відновлення справедливості", - зазначив бізнесмен.

VAB банк - один з тих банків, які були виведені з ринку в 2016 році. Його власник Олег Бахматюк в 2017 році звернувся до Фонду гарантування вкладів і НБУ з пропозицією реструктуризувати борги, але поки його пропозиції були відхилені. Звернення бізнесмена до президента з проханням втрутитися в ситуацію було розміщено на офіційному сайті компанії.