RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Федерація роботодавців закликала Зеленського і Гончарука захистити компанії Бахматюка: заява

У четвер, 14 листопада, Федерація роботодавців України оприлюднила відкрите звернення до президента і прем'єр-міністра, де закликала не знищувати інвестиційний клімат в країні обшуками і затриманнями в контексті справи рефінансування VAB банку і розглянути можливість реструктуризації заборгованості компанії Олега Бахматюка заради збереження 27 тисяч робочих місць і повернення заборгованості банку до бюджету.

Про це йдеться в листі Федерації в Facebook.

Федерація відзначає, що процесуальні дії з цієї та інших справ негативно впливають на інвестиційний клімат в країні.

"Федерація роботодавців України стурбована останніми подіями, пов'язаними з діями силових і правоохоронних органів, які, на наш погляд, носять в основному показовий характер і мають мало спільного зі справедливим і неупередженим досудовим розслідуванням можливих правопорушень у сфері економіки. Подібні випадки, які почастішали, негативно впливають на інвестиційний клімат в Україні, і викликають зневіру в проголошені керівництвом держави принципи справедливості, рівності і захищеності громадян".

Коментуючи звинувачення на адресу керівників і власників "VAB Банку", Федерація відзначає, що власник банку і компанії "Укрлендфармінг" Олег Бахматюк неодноразово протягом останніх років пропонував забезпечити виплати 8 млрд грн до держбюджету за механізмом реструктуризації і звертався з такими пропозиціями до керівництва НБУ, не отримавши відповіді.

"Федерація роботодавців України неодноразово виступала з ініціативами щодо врегулювання ситуації навколо "Укрлендфармінг" на основі позиції власника VAB-банку Олега Бахматюка, але вони на жаль, це ігнорувалося керівництвом НБУ. Слід мати на увазі, що "Укрлендфармінг" є одним з найбільших роботодавців аграрної галузі , який забезпечує роботою близько 27 000 українців, утримуючи їх від трудової міграції і пропонуючи гідні зарплати в селі. Відмова держави від діалогу з власником "VAB Банку" і "Укрлендфармінг" може нанести шкоду не тільки інтересам держбюджету, а й інвестиційному клімату в Україні", - йдеться в листі.

Компанія "Укрлендфармінг" є великим експортером і платником податків, важливим елементом українського економічного потенціалу, заявляє ФРУ.

"Ситуація може бути введена в конструктивне русло заради збереження робочих місць, надходження податків до бюджету і підтримки інвестиційного клімату в країні, тим більше, що власник "Укрлендфармінг" пропонує виплату 8 млрд грн до бюджету країни за механізмом реструктуризації. На думку українських роботодавців, це може розцінюватися не тільки як жест доброї волі, а й як ознака відповідальності і прагнення до вирішення ситуації не тільки в інтересах компанії, але і в інтересах держави", - зазначено в зверненні.

VAB банк - один з виведених з ринку в 2016 році банків. Його власник, Олег Бахматюк, в 2017 році звернувся до Фонду гарантування вкладів і НБУ з пропозицією реструктуризувати борги і поетапно їх виплатити за певним графіком, але його пропозиція була відхилена. Олег Бахматюк є власником одного з найбільших українських агрохолдингів "Укрлендфармінг", який створює 27 тисяч робочих місць і платить в бюджет близько 3 млрд грн податків на рік.