RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Українська аграрна конфедерація закликала Зеленського втрутитися в ситуацію з бізнесом Бахматюка

Українська аграрна конфедерація звернулася до президента України в зв'язку з ситуацією навколо групи компаній "Укрлендфармінг" і її власника Олега Бахматюка.

Про це йдеться в заяві конфедерації.

Вона просить президента захистити підприємство, яке виплачує багатомільярдні податки і створює 27 тисяч робочих місць.

Конфедерація заявляє, що протиправні дії силовиків проти аграрного бізнесу Олега Бахматюка "сприяють руйнуванню українського аграрного бізнесу, який забезпечує створення робочих місць і багатомільярдні надходження до бюджету".

У заяві йдеться, що під загрозою опинилася група компаній "Укрлендфармінг", яка виробляє 1% ВВП, платить близько 3 мільярдів гривень податків до бюджету і виплачує більше 3,5 млрд гривень заробітної плати.

"Підприємство, яке сплачує багатомільярдні податки, працює в 600 населених пунктах 22 областей і створює 27 тисяч робочих місць, переважно в селах, стало заручником силових органів, які здійснюють безпідставні обшуки і затримують працівників. За інформацією власника агрохолдингу "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка, правоохоронні органи спільно з НАБУ в черговий раз відновили кримінальну справу стосовно VAB банку. Справа вже була досліджена Національною поліцією, СБУ, прокуратурою. Були проведені маса експертиз, слідчих дій, обшуків. Протягом останніх 5 років, компанія займала відкриту позицію перед слідчими органами, а керівництво завжди було готове сісти за стіл переговорів, щоб зберегти компанію, яка має великий вплив на економіку нашої держави", - заявляє конфедерація.

У зверненні зазначено, що Бахматюк неодноразово робив пропозиції Фонду гарантування вкладів і НБУ вирішити питання із заборгованістю банку і виплатити 8 млрд грн до бюджету, задіявши механізм реструктуризації і залучаючи міжнародних аудиторів, і відповіді не отримав.

На думку Української аграрної конфедерації, ситуація навколо групи "Укрлендфармінг", не тільки негативно вплине на капіталізацію підприємства, але і відіб'ється на інвестиційній привабливості та зменшенні прямих іноземних інвестицій у вітчизняну економіку.

VAB банк - один з виведених з ринку в 2016 році банків. Його власник, Олег Бахматюк, в 2017 році звернувся до Фонду гарантування вкладів і НБУ з пропозицією реструктуризувати борги і поетапно їх виплатити за певним графіком. Олег Бахматюк також є власником одного з найбільших українських агрохолдингів "Укрлендфармінг", який створює 27 тисяч робочих місць і платить в бюджет близько 3 млрд грн податків на рік.