RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 квітня

Всі новини

Призведе до найгіршого сценарію: в Concorde Capital спрогнозували наслідки тиску НАБУ на Бахматюка

Тиск НАБУ може мати катастрофічні наслідки для бізнесу власника групи компаній Ukrlandfarming Олега Бахматюка.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на Concorde Capital.

Concord Capital вважає, що Бахматюк і його можливі партнери в НБУ, які підозрюються в змові у справі про рефінансування VAB Банку, зможуть довести в суді відсутність підстав у твердженнях НАБУ, але це не гарантує припинення тиску на Бахматюка.

Олег Бахматюк оприлюднив план можливого врегулювання заборгованості, який, як він стверджував, обговорювався з держорганами. Коментуючи це, Бахматюк сказав, що близький до укладення угоди, за яким він виплатить до 8,5 млрд грн до Фонду гарантування вкладів протягом восьми років. Якби план був виконаний, це дозволило Бахматюку продовжити переговори про реструктуризацію заборгованості з міжнародними кредиторами, можливо, навіть на більш вигідних умовах.

"Боргова угода з держструктурами виглядає занадто добре, щоб бути правдою", - вважають в Concord Capital і допускають найгірший сценарій. Він передбачає тиск уряду на Бахматюка і його втрату контролю над Ukrlandfarming, що, ймовірно, призведе до розвалу бізнесу. Це передбачає незначні стягнення боргу Бахматюка, особливо вимог міжнародних кредиторів і держструктур.

Група компаній Ukrlandfarming Олега Бахматюка сплачує мільярдні податки і в ній працюють 27 тисяч осіб. Через дії НАБУ ці люди можуть втратити роботу.

11 листопада ЗМІ повідомили, що співробітники НАБУ приїхали в офіс "Райффайзен Банку", щоб затримати главу правління Олександра Пісарука, колишнього першого заступника екс-голови НБУ Валерії Гонтаревої.

12 листопада стало відомо, що Бахматюк звернувся до президента Володимира Зеленського щодо дій НАБУ і ГПУ, які поновили справу по VAB банку. Він пояснив, що підозра НАБУ політично мотивована і ставить під загрозу роботу "Укрлендфармінг", а також спростував претензії Нацбанку в розмірі 29,3 млрд грн боргу перед державою.

Екс-міністр фінансів Олександр Шлапак повідомив, що Бахматюк боровся за VAB банк до останнього і намагався внести $200 млн для його порятунку.

Об'єднання "Бізнес-Варта" і "Український клуб аграрного бізнесу" звернулися до президента на захист "Укрлендфармінг" Бахматюка.

18 листопада повідомлялося, що експертиза спростовує звинувачення НАБУ.

До цього, 15 листопада Вищий антикорупційний суд визначив для колишнього першого заступника Нацбанку Олександра Пісарука запобіжний захід у вигляді застави в 5 млн гривень. Згодом стало відомо, що "Райффайзен банк" внесе заставу за Пісарука і залишить його на посаді.

НАБУ відкрило справу про нібито нецільове використання стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком VAB банку Олега Бахматюка. Однак Національний банк уже спростував ці звинувачення, довівши, що вся сума рефінансування, 1,2 млрд грн, пішла на виплати коштів вкладникам.