RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Сумнівні претензії: юрист оцінив позов ФДМ щодо реприватизації "Укртелекому"

Претензії Фонду державного майна України, пред'явлені інвестору "Укртелекому", необгрунтовані і юридично сумнівні.

Про це написав адвокат, партнер юридичної фірми TrustedAdvisors Артем Подільський в колонці для Pravo, передають "Українські новини".

Адвокат нагадав, що приватизація "Укртелекому" була однією з успішних в історії України. У 2011 році пакет акцій "Укртелекому" був проданий інвестору за 10,6 млрд гривень, що в 2,4 рази перевищувало їх номінальну вартість.

На його думку, претензії до інвестора з боку ФДМ, який намагається через суд повернути підприємство в держвласність, є безпідставними.

"З подачі парламентської комісії Фонд держмайна озвучив претензії до "ЕСУ" (власнику "Укртелекому") - неотримання інвестицій "Укртелекомом" і непередача спецмережі урядового зв'язку в держвласність. Обидві претензії не ідеальні - інвестиції вказувалися як план для покупця, а не обов'язкова умова і пеня за рекомендацію виглядає сумнівною. Непередача мережі спецзв'язку - питання скоріше оформлення, ніж факту. За фактом ця лінія створена, і держава нею користується", - вважає Подільський.

Він підкреслив, що невиконання інвестиційного договору, зокрема щодо передачі мережі спецзв'язку, не є підставою його припинення, оскільки шкоди завдано не було.

"Держспецзв'язок дійсно не прийняла мережу урядового зв'язку в держвласність - нормативний акт, який регулює процес, був прийнятий після створення мережі, і на момент її створення сторони не знали і не могли знати про умови прийняття в держвласність, які будуть діяти в майбутньому. Суттєвої шкоди невиконання умов договору з точністю не несе, ставити питання про припинення договору немає сенсу", - зазначив Подольський.

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявляв, що реприватизація є поганим сигналом для інвесторів і підриває довіру до держави, і запевнив, що уряд буде ставитися до таких ідей дуже обережно.

Економіст Олексій Кущ вважає, що можливе повернення в держвласність "Укртелекому" може поставити хрест на інвестиційних планах уряду та рух інвестицій в приватний сектор. Щоб залучити інвестора, йому необхідно надати довгострокові гарантії. Він вважає, що націоналізація "Укртелекому" викличе необхідність його повторної приватизації, але виручити за нього 10,575 млрд гривень вже не вдасться, оскільки нинішня вартість компанії в 4-8 разів нижче.