RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Американська торгова палата розкритикувала пропозицію Кабміну про пріоритети для окремих інвесторів

Українська влада повинна знайти прийнятне для всіх рішення проблем в секторі відновлюваної енергетики та запропонувати учасникам ринку і інвесторам рівні умови.

Про це йдеться в заяві Американської торгової палати (АСС) на сайті організації.

У заяві йдеться про необхідність уникнути внесення ретроспективних змін до законодавства щодо діючих проектів, які можуть викликати довготривалий негативний вплив на інвестиційний клімат України.

На думку АСС, приведення угоди про купівлю-продаж електроенергії з поновлюваних джерел у відповідність з міжнародними стандартами фінансування може стати частиною заходів уряду для стабілізації ринку.

У той же час АСС зазначає неприйнятність пропозиції про надання пріоритету в платежах тим інвесторам, які погодяться на добровільну реструктуризацію. Організація зазначає: всі учасники ринку і інвестори повинні отримати від уряду рівні умови.

"Компанії-члени Палати переконані в тому, що надання пріоритетності платежів інвесторам, які погодяться на добровільну реструктуризацію, може звести нанівець добровільний характер такої реструктуризації, тому така опція є неприйнятною в жодному із запропонованих рішень. Принципово важливо, щоб всі учасники ринку і інвестори отримували від уряду рівні умови, незалежно від того, чи погодяться інвестори на реструктуризацію на умовах, встановлених урядом", - наголошується в заяві.

Раніше заступник міністра енергетики та захисту навколишнього середовища України Костянтин Чижик заявив, що примусового ретроспективного зниження "зелених" тарифів не буде. Однак він зазначив, що міністерство пропонує інвесторам різні умови реструктуризації для проектів ВДЕ, які вже працюють і будуть введені в експлуатацію найближчим часом.

У свою чергу представник General Electric В'ячеслав Феклін в ході міжнародного форуму з відновлюваної енергетики "ARWE 2019" застеріг Україну - ретроспективне зниження "зеленого тарифу" потягне виплати мільярдів за позовами інвесторів.

Президент Україна Володимир Зеленський на Українсько-литовському економічному форумі заявив, що ретроспективної зміни "зеленого" тарифу не буде, Україна не буде робити ніяких кроків, які погіршать умови для ведення бізнесу.

Нагадаємо, законодавством України гарантовано збереження "зелених тарифів" на постійному рівні до 2030 року з метою стимулювання інвестицій у виробництво електроенергії з поновлюваних джерел.