RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Помилка прокурорів може знищити підприємство: власник "Океану" висловив позицію щодо арешту активів заводу

Дії Офісу Генерального прокурора України, що призвели до арешту майнового комплексу Миколаївського суднобудівного заводу "Океан", є помилкою і можуть знищити підприємство.

Про це на прес-конференції заявив власник підприємства Василь Капацина, передає кореспондент "Апострофа".

Прес-служба Офісу генпрокурора повідомила про арешт майнового комплексу Миколаївського суднобудівного заводу "Океан". Рішення, за заявою Офісу, було прийнято в рамках кримінального провадження.

Власник підприємства вважає, що керівництво прокуратури могли ввести в оману.

"Переконаний, що пана Рябошапку ввели в оману. Вірю в його порядність і професіоналізм, які дозволять йому розібратися в ситуації і змінити позицію щодо заводу "Океан", - сказав Капацина.

Він додав, що "Океан" - це єдине в Україні підприємство, здатне будувати військові кораблі різних типів.

"У керівництві Міноборони і держконцерну "Укроборонпром" є абсолютне розуміння, що завод здатний будувати повнокомплектні військові кораблі. Ми пройшли технічний аудит і отримали хороший результат, що дозволяє швидко вийти на європейський ринок. Плануємо отримати європейську сертифікацію ISO", - сказав Капацина.

Будь-яка дестабілізація роботи заводу тягне великі ризики, і арешт підприємства викликав паніку серед іноземних партнерів, стверджує він. Ситуація також вплине на плани Міноборони щодо зміцнення обороноздатності України. Також така дестабілізація - на руку певним силам в Росії, які роблять все, щоб розхитати підприємство і дискредитувати його власників і менеджерів, в тому числі дискредитувати перед українським керівництвом, включаючи правоохоронні структури.

Миколаївській суднобудівний завод "Океан" був приватизований в 2000 році. Їм по черзі володіли голландці (суднобудівний концерн Damen Shipyards Group), норвежці (суднобудівна група Aker Yards ASA), і росіяни - компанія Zonel Operations Ltd, власником якої називають колишнього члена ради директорів "Газпрому" Ігоря Юсуфова. В "російський" період за три роки (з 2009 до 2011 року) завод був доведений до банкрутства. Кредиторська заборгованість становила 65 млн євро, співробітники (близько 5 тисяч осіб) півроку не отримував зарплати.

За рішенням суду в 2012 році завод був оголошений банкрутом, почалася процедура підготовки підприємства до продажу через аукціон.

Нова команда менеджерів прийшла на підприємство в 2018 році, після того, як 3 грудня 2018 року власником "Океану" став Василь Капацина, який інвестує в його розвиток вже 13 місяців.

"Я купив завод абсолютно законно. Процедура покупки відбувалася на очах у журналістів, представників громадськості. З результатами аукціону був згоден Комітет кредиторів, не було претензій ні до мене, ні до ліквідатора підприємства Ірині Сербіної. Про яке незаконне заволодіння йдеться? Чому генеральний прокурор, якщо у нього були питання, не викликав мене для розмови? Чому відразу арешт?", - запитує Василь Капацина.

Після зміни власника в 2018 році в підприємство інвестовано 1,5 млн доларів. Відновлено виробництво - завод отримав шість великих замовлень від іноземних партнерів, співпрацює з МО України, купується обладнання, повертається персонал. На підприємстві зайнято більше 700 чоловік, до літа планується набрати до тисячі чоловік.