RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Наростили прибуток на третину, коштів на рахунках збільшилось вчетверо: ЗМІ розповіли про успіхи ДТЕК

Енергетичний холдинг ДТЕК Ріната Ахметова в першому кварталі 2020 отримав операційний прибуток до сплати процентів, податків та амортизації (EBITDA) в розмірі 2 млрд грн, що дозволило отримати рентабельність по EBITDA 14,6%.

Про це йдеться у повідомленні компанії "Dragon Capital", пишуть "Наші гроші".

У порівнянні з четвертим кварталом 2019, показник EBITDA у ДТЕК виріс на 33%. Рентабельність по EBITDA була майже вдвічі меншою – 8,6%, а загалом за рік склала 24,6%. Залишок коштів на рахунках групи ДТЕК Енерго на 1 квітня склав 1,1 млрд грн, це майже у чотири рази більше (на 276%), аніж було станом на 1 січня 2020.

Шахти ДТЕКу у першому кварталі 2020 року видобули 5,7 млн тон вугілля, це майже на рівні першого кварталу минулого року. Ще 64 тис тон вугілля компанія імпортувала.

Минулого року компанія ДТЕК ВДЕ, що управляє активами холдингу у відновлювальній енергетиці, збільшила чистий прибуток на 119% – до 2,85 млрд грн, показник EBITDA компанії виріс на 111% – до 3,88 млрд грн. ДТЕК ВДЕ став найбільшим гравцем ринку "зеленої" енергетики з часткою 26%.

4 березня уряд очолив Денис Шмигаль, який у 2017-2019 роках займав посади заступника гендиректора з соціальних питань ПАТ "ДТЕК Західенерго", директора Бурштинська ТЕС‚ в.о. заступника гендиректора з соціальних питань ПАТ "ДТЕК Західенерго". Компанія працює в Бурштинському енергоострові, де продає споживачам електроенергію вище цін сусідніх держав.

Через два тижня після призначення Шмигаля уряд прийняв рішення про заборону імпорту російської електроенергії, яка конкурувала на ринку з електроенергією підприємств ДТЕК. У березні ціна електроенергії в Україні виросла на 9%-22% і стала найдорожчою в Європі.

В кінці травня НКРЕКП звинуватила групу ДТЕК у зловживанні монопольним становищем. Комісія встановила, що група шляхом суттєвого скорочення закупівлі електроенергії на ринку "на добу наперед" спричинила ціновий обвал. В НКРЕКП зазначили, що падіння цін носить явно "штучний" характер та не відображає фактичного попиту та пропозиції електроенергії в енергосистемі України.

Група ДТЕК після купівлі у 2019 році "Київобленерго" і "Одесаобленерго" отримала контроль над передачею і збутом 48% всієї електроенергії в країні. Також ДТЕК контролює 90% видобутку енергетичного вугілля та 70% усіх ТЕС.