RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Довів менеджмент Фірташа: блогер попередив про ризик техногенної катастрофи на ЗТМК

Запорізький титано-магнієвий комбінат можуть відключити від електромережі через борги перед "Запоріжжяобленерго", сформованих під час роботи колишнього менеджменту на чолі з Володимиром Сіваком, якого пов'язують з олігархом Дмитром Фірташем. Зупинка підприємства може призвести до техногенної катастрофи в місті.

Про це заявив блогер Сергій Сидоров в Facebook.

"Відносини Обленерго та титано-магнієвого дійшли до межі, за якою починається техногенний "полярний лис". 600-700 млн гривень боргу нікуди не поділися, і ростуть", - повідомив він.

За його словами, "Запоріжжяобленерго" почало готуватися до скорочення подачі електроенергії на завод.

"Що могло б статися, якби не дзвінок з київського офісу Фонду держмайна, чи то від тамтешнього гендиректора, чи когось із його заступників, який вибив тиждень почекати - невідомо. Могла аварія з хлором статися, ще щось могло накритися з енною кількість трупів", - заявив Сидоров.

Однак відстрочка добігає кінця, а рішення ситуації немає. На думку Сидорова, запобігти техногенної катастрофи вдасться тільки при втручанні Кабінету міністрів, який може прийняти рішення про прямі поставки електроенергії на ЗТМК від "Енергоатому".

"Хіба що Кабмін втрутиться і в ручному режимі швидко шльопне постанову на прямі поставки е/е від Енергоатому, з їх дешевою енергією. А до кінця тижня пільговий час, вибите ФДМУ, закінчується. І ЗОЕ знову піде за графіком обмежувати поставки електроенергії на ЗТМК" , - вважає блогер.

У 2013 році 49% акцій ЗТМК були передані компанії Tolexis Trading Limited, яка входить в Group DF Дмитра Фірташа. Таке рішення було прийнято для залучення інвестицій на підприємство. В результаті ЗТМК практично не отримав інвестицій, а менеджмент, підконтрольний Дмитру Фірташу, накопичив масштабні борги перед контрагентами. У 2018 році було прийнято рішення про повернення підприємства у власність держави, проте Фірташ зберіг контроль над менеджментом підприємства.

НАБУ і САП висували звинувачення проти колишнього директора ЗТМК Дмитра Сівака у виведенні з підприємства близько 500 млн грн. Раніше він був затриманий, проте вніс заставу в розмірі 5 млн грн.