RU  UA  EN

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

Всі новини

Інвестор банку "Аркада" відповів на звинувачення в махінаціях з боку представників НБУ - ЗМІ

Національний банк України звинувачує у махінаціях приватного інвестора Олега Неліна, який вклав понад 10 млн дол у забудовника "Аркади", щоб люди змогли отримати своє житло.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу "Інтер".

"У вересні 2019 мені надійшла пропозиція про кредитування компаній, пов'язаних із банком "Аркада", для відновлення будівництва житлових комплексів в сумі 10 млн дол. Я вніс свої гроші та ще взяв гроші партнера і вклав у проект. Я плачу податки, вклав гроші, щоб люди почали отримувати житло своє", - заявив Нелін.

За словами інвестора, все робили офіційно - уклали з забудовником групи "Аркада" угоду, а під заставу взяли будівлю банку. Проте, згодом Забудовник став систематично порушувати договір займу. За майже рік він не відновив будівництво. Після чергового порушення умов договору Олег Нелін на законних підставах звернув стягнення на заставлене майно - будівлю банку - шляхом оформлення право власності на будівлю "Аркади" на себе в рахунок заборгованості по договору позики. Тепер його звинувачують у тому, що угода нібито фіктивна і була укладена лише для виводу основного активу банку - будівлі.

"Склалася парадоксальна ситуація. Я вклав 10 млн дол у вітчизняного забудовника, намагався допомогти відновити будівництво, мене намагаються зробити шахраєм, очорнюють в очах партнерів, проводять обшуки, я ходжу на допити. Розумію, що в нашій країні з інвесторами можуть зробити все, що завгодно, за надуманими звинуваченнями", — зазначив Нелін.

Захисник та адвокат Неліна Павло Шершньов називає позиціюНБУтиском на інвестора.

"У групи компаній "Аркада" є як сам банк, так і забудовник. НБУ регулює перевіряє діяльність банку і до моменту, як зникла будівля з балансу компанії, до "Аркади" не було питань. Коли ми говорили про шахрайську схему, я мав на увазі, яким чином з балансу банка зникла будівля на вулиці Ольгінській", - заявив голова НБУ Кирило Шевченко.

Сам інвестор і його захисник стверджують: усі звинувачення у фіктивності згоди не обґрунтовані. У них є всі документи на доказ того, що угода була законною.

"Усі знають, що зараз ретельно досліджуються кошти перед внесенням їх на банківський рахунок. Ми готові документально підтвердити кожен крок правочину, який підтвержує його реальність. У нас на руках платіжні доручення на 260 млн гривень, що на вересень 2019 складало понад 10 млн дол. Ці платіжні доручення підтверджують реальне перерахування коштів на рахунок забудовника "Аркади", - розповів адвокат Шершньов.

Заперечує інвестор звинувачення щодо ймовірної змови з президентом банку "Аркада" Костянтином Паливодою: "Це - абсурд, ми з паном Паливодою познайомилися тільки у 2019, в момент, коли ми обговорювали критерії угоди із залучення цих 10 млн дол", - заявив він.

Інвестор мав всі законні підстави звернути стягнення на будівлю і скористався таким правом. Інвестор та його захисник сподіваються, що НБУ та ФГВ ввели в оману і наполягають, що будуть відстоювати позицію в правовому полі.